10 mediciner som ökar risken för blodpropp (som inte är coronavaccin)

Läkemedel och kvinna med blodpropp i benet.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:09

Efter reklamen: Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

(1:09)

Det pratas mycket om blodproppar nu, efter att Astra Zenecas vaccin pausades när det dök upp flera fall av akut sjukdom med blodproppar i kombination med koagulationsproblem.

Men trots dödsfallen vädjar regeringen och EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) om lugn, och menar att det positiva överväger riskerna med vaccinet. Risken att drabbas av blodproppar i samband med vaccinet är ungefär 6 per 1 000 000 invånare – det är större risk att träffas av blixten. Risken att få blodproppar av covid-19 är däremot betydligt högre.

Prevalensen i allmänhet är cirka 1-3 fall per 1000 invånare varje år.

Så känner du igen en misstänkt blodpropp efter att ha vaccinerats

Och det finns fler, och vanligare, läkemedel och medicinska preparat som har blodproppar som möjlig biverkning – utan att vi slutar ta dem för det. Här listar vi några av dem.

P-piller

P-piller började det pratas om kort efter hysterin kring Astra Zeneca-vaccinet. Det har länge varit känt att preventivmedlet ger ökad risk för blodproppar, men desto färre som höjer rösterna i protest. Risken att få en blodpropp av p-piller är cirka 2 på 10 000.

Cytostatika

Behandling av cancer ökar risken att drabbas av blodproppar, men även cancersjukdomen i sig gkan göra att risken att drabbas av blodproppar blir större. Cytostatikabehandling ger en 2–6 gånger ökad risk, men även hormon- och erytropoetinbehandling innebär en ökad trombosrisk.

Värktabletter

Helt vanliga och receptfria värktabletter som Voltaren, Diklofenak, Eeze och Ipren kan fördubbla risken för blodproppar hos helt friska personer. De senaste åren har allt mer forskning visat på riskerna med värktabletter av typen NSAID.

Sissela Kyle fick proppar i lungan av corona: "Helt uselt dålig"

Intravenöst immunglobulin

Intravenöst immunglobulin ges primärt till personer med neurologiska sjukdomar, som Guillain–Barrés syndrom och det har även testats på MS-patienter. Immunglobulin är en antikropp som utvinns ur donerad blodplasma. Biverkningar som har rapporterats är bland annat tromboemboliska komplikationer som stroke, hjärtinfarkt och lungemboli.

Hormonbehandling

Dels gäller det hormonbehandling vid cancersjukdom, men även östrogenbehandlingar vid klimakteriebesvär ökar risken att drabbas av trombos (blodproppar). Har du tidigare haft en blodpropp kanske du avråds från hormonbehandling med östrogen. Risken för blodpropp i venerna är 1,3-3 gånger högre för kvinnor som tar HRT (Hormone Replacement Therapy) än för dem som inte gör det, speciellt under det första behandlingsåret.

Antipsykotiska läkemedel

En studie som publicerats i tidskriften British Medical Journal, hittade en tydlig koppling mellan djup ventrombos eller lungemboli och antipsykotiska läkemedel. Patienter som de senaste tre månaderna börjat använda den typen av preparat hade en fördubblad risk att få blodpropp. I Sverige är det många demenssjuka som får antipsykotiska.

Dr Mikael: Här är faktorerna som ökar risken för blodproppar

Kortison

Kortison används i flera olika sammanhang för att dämpa inflammation eller hämma immunförsvaret. Det kan öka risken att få en blodpropp, men framförallt gället de vid längre behandlingar med stora doser. Ofta används till exempel kortison för att motverka illamående hos cancerpatienter som genomgått cytostatikabehandling.

Gonadotropiner

Gonadotropiner är hormoner som stimulerar könskörtelfuntionen, och tillverkas i hjärnan hos både män och kvinnor och behövs för produktionen av sädesceller och äggceller, samt av könshormoner. Gonadotropiner ges som en del i behandling till par som har svårt att få barn. En på tusen riskerar att få blodpropp till följd av behandlingen.

Antifibinolytisk behandling

Antifibrinolytika ges till personer med blödarsjuka, eftersom de har problem med koaguleringen. Koagulationsproblem beror ofta på kroppen fibirinolys, ett inbyggt system för att motverka blodproppar. Vid en obalans kanske fibrinolysen tar över och då koagulerar inte blodet om vi skadar oss, då kan man behöva få Antifibrinolytika. Det ökar dock risken för blodproppar istället.

Forskning: Din blodgrupp kan öka risken för propp

Anabola steroider

Anabola steroider kanske får dig att tänka på muskelbergen på gymmet, men från början var de till för vården, och användes bland annat till HIV/AIDS-patienter för att öka aptiten och muskeltillväxten. Anabola steroider har flera negativa biverkningar, bland annat kan hjärtat ta stryk, du kan få förhöjt blodtryck och risken för att få en blodpropp ökar också.

Källor: FASS, Janusinfo, Svenskt Demenscentrum, EMA, Läkemedelsvärlden, Cancercentrum m.fl. Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Har jag en propp i benet? Läkaren svarar

7 vanliga biverkningar av p-piller

Så känner du igen en blodpropp

Dela på: