Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Läkaren: Här är sjukdomarna du kan få av skräpmat

14 mar, 2018 
Att maten påverkar vår hälsa är inget nytt – men flera sjukdomar vi tror bara är ärftliga kan också triggas av dåliga matvanor. Här förklarar läkaren Gunilla Hasselgren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Min sambo äter väldigt mycket skräpmat och har haft psoriasis och depressioner i hela sitt vuxna liv. Men hen vägrar att se sambandet mellan skräpmat och sjukdomar som diabetes, reumatism och psoriasis. Vad vet man om den här kopplingen?

/ Anna-Lisa

 

Svar: När det gäller mat och kopplingen till sjukdom så finns det inget tvivel om att det är bra att äta nyttigt och blandat. Helst ska det vara vegetariskt i så stor utsträckning som möjligt, hellre fisk än kött och fett från växtriket, det vill säga hellre olja och margarin än smör.

Läs också: Diabetes botas med ny diet: ”Den räddade mitt liv!” 

Kortfattat kallas det för Medelhavskost. Här vet vi att risken för framför allt åderförfettning hålls nere. Vi vet också att kroppens immunsystem vid många sjukdomar är aktivt genom det vi kallar inflammation. Det som då är tänkt att vara ett försvar kan i vissa fall slå tillbaka mot kroppen själv och ge svåra inflammationer som vid reumatism och psoriasis. När det gäller diabetes är diabetes typ 2 vanligast. Det är både ärftligt och många gånger livsstilsrelaterat.

Annons

Och det är väl det här som du vill att din sambo ska se: Att man mår dåligt i längden av att äta mycket fet, salt och sockerhaltig mat. Det är betydligt jobbigare för kroppen att smälta och ta hand om den typen av energirik men näringsfattig mat. Men för att förebygga sjukdomar är också motion och att inte sitta still för mycket viktigt.

Läs också: Supermodell hyllas för modig bild av sin psoriasis

Din sambo kanske är inne i en ond cirkel och orkar inte laga eller är inte sugen på nyttig mat utan finner tröst i fett och socker. Hjälp sambon på traven genom att själv äta bra och röra på dig. Förhoppningsvis hakar hen på!

Foto: IBL

 

Annons