Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Jag är alltid snuvig – hur kan jag undvika nässpraysberoendet?

18 maj, 2023 
Äldre kvinna som tar nässpray.
Signaturen "Snuvig" har alltid nässpray i väskan för den rinnande näsan. Nu undrar hen om man kan bli beroende, trots att det inte innehåller beroendeframkallande ämnen. Läkare Michael Seipel svarar och ger råd för att bryta beroendet.
Annons

Fråga: Jag har en fråga om nässpray. Av och till händer det att näsan rinner på mig utan att jag är förkyld. Det kan vara ganska irriterande när det droppar från näsan så att man måste torka sig gång på gång. Har man inte en näsduk till hands blir det ju ännu värre. Nu har jag klarat mig ganska bra genom att alltid ha nässpray i väskan.

Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppanBrand logo
Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

När jag senast var på apoteket och köpte näsdroppar var dom slut ute i butiken så personalen fick gå in på lagret och hämta. Damen som hjälpte mig sade att man inte ska använda näsdroppar för mycket när man är snuvig för att man kan bli beroende av dem. Nu undrar jag hur man kan bli beroende av näsdroppar? De innehåller väl inga beroendeframkallande ämnen?
/Snuvig

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: "Nässpray med kortison och koksaltlösning är bättre alternativ"

Snuva, rhinit på fackspråk, uppkommer när blodkärlen i nässlemhinnan vidgas och stimulerar slemhinnornas körtlar att bilda vätska. Detta gör att vi blir snoriga och täppta i näsan. De bakomliggande orsakerna till snuvan kan vara flera och olika: infektioner, allergi, retande ämnen och en ökad känslighet i de mekanismer vilka reglerar blodflödet i nässlemhinnan.

Vanliga näsdroppar eller nässpray innehåller en aktiv substans som har en kärlsammandragande effekt och minskar slembildningen. Problemet är att om man använder dem för länge så blir effekten helt motsatt den önskade – man får en bestående svullnad av nässlemhinnan och kronisk snuva.

Detta beror på att de här nässprayerna påverkar de mekanismer som normalt reglerar blodflödet i nässlemhinnan på ett skadligt sätt. För att avhjälpa den kroniska snuvan fortsätter man med nässprayen och så har man hamnat i en ond cirkel. Det är detta som är ”beroendet” och för att komma ur det måste man sluta med den här typen av nässpray.

Annons

Ett sätt att minska svullnaden i nässlemhinnan är att använda nässpray som innehåller inflammationshämmande kortison. I vissa fall ger man både vanliga näsdroppar och kortisonspray i näsan tillsammans under en vecka för att sedan gå över helt till den sistnämnda, som inte ger ett ”beroende”. Ett annat alternativ är att skölja näsan med en speciell koksaltlösning, vilken finns att köpa på apotek. Saltlösningen har en avsvällande effekt på slemhinnan.

”Viktigt att få en orsak till snuvan och hjälp med avvänjning”

Det är inte normalt att man ska behöva ha med sig nässpray eller näsdroppar på det här viset. Det kan faktisk vara just så att du har hamnat i ett beroende. Vad du nu ska göra är att prata med din familjeläkare. För det första för att ta reda på vad som ligger bakom dina besvär med snuva och för det andra att, vid behov, få hjälp med avvänjningen.

Den som har hamnat i ett ”beroende” av nässpray bör tala med sin familjeläkare. Detta dels för att få hjälp med att avveckla näsdropparna och dels för att man måste utreda om det finns någon sjukdom eller ökad känslighet som ligger bakom att man började använda dem så mycket.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons