Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Karoline fick en septisk chock: ”Jag hade en extrem tur som överlevde”

24 feb, 2023 
Inom loppet av ett dygn gick Karoline Pettersson från fullt frisk och vältränad 25-åring till livshotande sjuk i en septisk chock som slog ut hjärtat, levern och njurarna.
– Det kom från ingenstans. Jag slapp amputation med en hårsmån, säger hon.
Annons

Karoline minns att hon kände sig lite hängig den där fredagsmorgonen 2018. Hon frös och fick inte upp värmen trots ett träningspass på morgonen.

– Jag tänkte att jag nog behövde vila lite så jag gick hem och lade mig. På eftermiddagen kände jag mig rätt okej med Alvedon i kroppen, så jag gick på teater med mina vänner på kvällen. De tyckte att jag såg blank ut på ögonen.

Trots att hon satt med vinterjackan på sig i salongen frös hon. Hemma fortsatte frossan. Karoline frös så att hon hackade tänder.

– Nu fick jag även ont i nacken och ryggen. Som tur är var min sambo envis och stod på sig att vi skulle åka till sjukhus. Själv ville jag bara lägga mig och sova, berättar hon.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Antibiotikan sattes in för sent

Sambons envishet kan ha räddat Karolines liv. Väl på sjukhuset svimmade hon för att blodtrycket var så lågt. Sedan minns hon inte mer.

Annons

– När jag vaknade upp hade jag slangar och infarter överallt i kroppen. ”Vad har jag gjort?” tänkte jag.

Trots intensivvård blev Karoline bara sämre och sämre. Exakt hur dålig hon var har hon fått veta först efteråt.

– Mina föräldrar blev uppmanade att komma till sjukhuset på lördagen, så kritiskt var det. Jag trodde att jag ”bara” hade en lunginflammation. När det var som värst hade jag både hjärtsvikt och leversvikt. Mina njurar slutade att fungera och jag fick dialys. Lungorna fungerade bara till 30 procent.

Sepsis: Symtom att se upp med

Septisk chock är ett mycket allvarligt tillstånd med hög dödlighet. Symtomen vid sepsis är diffusa och lätta att missa. Ofta kommer de snabbt. Har man fler än två av dessa symtom ska man söka vård. Vid minsta tvekan ska man ringa 1177.

  • Förvirring och sluddrande tal
  • Ansträngd andning
  • Snabb puls utan anledning
  • Skakfrossa och feber
  • Svår smärta och muskelsvaghet
  • Diarré och kräkningar
  • Fläckar på huden
  • Lågt blodtryck
  • Låg urinproduktion

Sepsis delas in i tre olika grader; sepsis, svår sepsis och septisk chock. Sepsis drabbas man av vid allvarliga infektioner, svår sepsis är när infektionen leder till lågt blodtryck och organpåverkan.

Källa: Sepsisfonden

Att organen stänger ner på det här sättet kallas multiorgansvikt och är en följd av den septiska chocken. Immunförsvaret angriper helt enkelt den egna kroppen, som får svårt att transportera syre till alla organ. Problemet var dock att man ännu inte förstod att det var en septisk chock Karoline hade drabbats av.

Annons

Först på tisdagen satte man in en antibiotika som bet på just hennes infektion. Men Karoline blev sämre, sannolikt för att antibiotikan sattes in för sent när hon kom till akuten. På vårdavdelningen valde de att Lex Maria-anmäla sig själva, för att man var för långsamma med att sätta in behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Annika, 54, fick en hjärtinfarkt: ”Trodde bara jag sträckt en muskel”

Fick lära sig att gå igen

Karoline var fortsatt dålig och pendlade mellan medvetslöshet och vakenhet.

– Enligt den dagbok personalen skrev när jag låg på IVA hallucinerade jag en del. Det var först efter en dryg vecka på intensiven som jag överhuvudtaget orkade sätta mig upp i sängen. Bara det var en utmaning. Sedan bad jag om popcorn, vilket var ett friskhetstecken.

Därifrån gick vägen mot ett tillfrisknande åt rätt håll. Men det gick långsamt. Karoline fick ligga kvar på sjukhuset ytterligare fyra veckor. Hon fick dialys varje dag och tappades på en liter vätska ur ena lungan.

Annons

Jag har förlikat mig med att jag nog aldrig får veta varför jag blev sjuk

Karoline Pettersson

– Jag fick en massa komplikationer, bland annat blödde jag kraftigt från de ställen där man hade tagit blodprover. Jag blödde också näsblod. Personalen fick börja dagen med att ge mig en blodtransfusion till frukost varje dag. Jag var fortfarande så kraftlös att det var en utmaning att sitta upp.

Av läkarna fick Karoline höra att det skulle ta minst ett år att bli återställd – ett tufft besked för en aktiv person som hon. Bland annat skulle hon tvingas lära sig att gå igen.

Karoline Pettersson
_

Foto: Privat

Ålder: 30 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo.
Yrke: Legitimerad dietist, hälsoprofil.

– Jag var redo att åka hem hela tiden på sjukhuset. Drivkraften att vilja åka hem var nog en av orsakerna till att jag klarade mig så bra, trots allt. Plus att jag var ung och vältränad, säger hon.

Lider fortfarande av njursvikt

I början fick Karoline inte ens gå en kort promenad utan ledsagare, så svag var hon. Promenaderna förlängdes lite i taget. Sjukdomstiden hade också gett henne en hjärntrötthet som inte gick att sova bort. Än i dag lider hon av njursvikt men hon behöver inte längre dialys.

Annons

– Njursvikten innebär att jag inte får dricka för stora mängder vätska och att jag måste ta ett tiotal mediciner livet ut. Den gör också att jag känner av huvudvärk ofta men bortsett från det lever jag ett normalt liv idag, säger Karoline.

Hon säger att hon har omvärderat mycket i livet efter att ha varit och vänt på andra sidan. Hon har fått en ny, sundare syn på hälsa och träning. Idag är den framförallt ett redskap för att vara frisk och stark, och få ett så långt liv som möjligt.

Risk att drabbas av sepsis

Sepsis kan drabba vem som helst. Men det finns riskgrupper som är särskilt utsatta. De är:

  • Äldre och multisjuka.
  • Diabetiker och personer med leversjukdom.
  • Personer som genomgått organtransplantation.
  • Personer med cancer som genomgår behandling.
  • Personer med underliggande immunologiska sjukdomar.
  • Personer som genomgått en operation.
  • Gravida och nyförlösta kvinnor.
  • Små bebisar.

– Jag visste inte ens vad en septisk chock var innan jag drabbades. Jag förstår nu att jag hade en extrem tur som överlevde men det tog mig säkert ett halvår att förstå och bearbeta allt jag hade gått igenom. Livet kan vara så skört.

Annons

Varför just hon drabbades av en septisk chock vet inte läkarna. För många börjar det med att man blir sjuk i till exempel lunginflammation eller urinvägsinfektion. Infektionen feltolkas dock av immunförsvaret – som sedan angriper och skadar den egna kroppen. Så vitt Karoline vet hade hon ingen infektion innan hon blev sjuk.

– Jag har förlikat mig med att jag nog aldrig får veta varför jag blev sjuk. Jag hade bara otur, helt enkelt.

Mer tur hade hon dock när det gäller återhämtningen efter sjuktiden. Tack vare sin envishet klarade hon av att springa Göteborgsvarvet bara ett halvår efter sjukhusvistelsen.

– Med tanke på att jag nästa tvingades amputera händer och fötter, och att jag knappt fick gå promenader i början, är jag stolt över att jag tog mig i mål!

7 frågor och svar om sepsis


  1. Vad är sepsis?
    Det är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Det kan till exempel vara en överreaktion efter influensa, urinvägsinfektion eller halsfluss. I stället för att bara ta hand om den lokala infektionen börjar immunförsvaret att skada kroppens organ. Förloppet är mycket snabbt, på ett par timmar kan en till synes frisk person vara livshotande sjuk

  2. Vad händer ikroppen?
    När immunförsvaret överreagerar på en infektion utsöndras giftiga substanser i blodet, vilket får blodkärlen att börja läcka. Det leder till att blodtrycket sjunker och kroppen får svårt att transportera syre till viktiga organ. Det gör att or

  3. Hur vanligt är sepsis?
    Cirka 40 000 människor drabbas varje år i Sverige. Dödligheten ligger på uppåt 20 procent. Det innebär att cirka 8 000 personer per år dör i sepsis.

  4. Hur behandlas det?
    Sepsis behandlas med antibiotika, oftast ges det direkt in i blodet medan man ligger på sjukhus. Ju förr man sätter in behandling, desto bättre. Det är viktigt att söka vård direkt om man misstänker sepsis.

  5. Kan man minska risken för sepsis?
    Det går för det mesta inte att förebygga sepsis i enskilda fall men rökning, hög alkoholkonsumtion och kraftig övervikt ökar risken att drabbas. Sepsis börjar alltid med en infektion och man kan möjligen minska risken att få en infektion genom att leva sunt, vara noga med hygienen och vaccinera sig mot till exempel influensa och lunginflammation.

  6. Kan man få sepsis två gånger?
    Vissa sepsisöverlevare har en ökad risk för att drabbas igen. Eftersom sepsis uppstår från infektioner, minskar risken för sepsis om man förebygger nya infektioner. Det kan man exempelvis göra genom att vaccinera sig mot infektioner som lunginflammation, hjärnhinneinflammation, mässling och säsongsinfluensa.

  7. Varför kan man behöva amputeras efter sepsis?
    Vid sepsis sjunker blodtrycket, vilket gör att kroppen har svårt att syresätta sig. Kroppen behöver då prioritera de viktiga organen, och därför kan extremiteter som armar och ben få syrebrist. I värsta fall kan vävnaden dö, och det kan därför bli nödvändigt att amputera.

    Källa: Sepsisfonden
Annons