Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Därför bunkrar svenskar jodtabletter nu – och då kan det vara farligt

03 mar, 2022 
Kvinna påväg att svälja en tablett med ett glas vatten
Allt fler svenskar samlar på sig jodtabletter för att skydda sig mot radioaktiva utsläpp. Men är det nödvändigt? Så här säger Strålsäkerhetsmyndigheten om saken.
Annons

Det är oroliga tider och många har berörts av Rysslands invasion mot Ukraina. Det spända världspolitiska läget och diskussionerna om kärnvapen skrämmer svenskarna och har fått allt fler att förbereda sig för en eventuell kris.

Jodtabletter, som innehåller icke radioaktiv jod och blockerar upptaget av radioaktiv jod, är således en vara som plötsligt sålt slut i de flesta apotek. Men kan extra tillskott av jod verkligen ge det skydd man önskar, och finns det några eventuella risker med att äta mycket jod? Så här svarar experterna.

Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Därför används jod som skydd mot radioaktiv strålning

En eventuell olycka vid ett kärnkraftverk eller vid användning av kärnvapen som leder till utsläpp av radioaktiv jod vilket gör att ämnet sprids i naturen. När människor utsätts för radioaktiv strålning samlas jod i sköldkörteln vilket gör att risken för just sköldkörtelcancer ökar.

Annons

I Sverige delar man därför ut jodtabletter, som hjälper till att dämpa stråldosen, till personer som bor inom 12-15 kilometer från ett kärnkraftverk. Det finns också ett extra lager med jodtabletter som kan delas ut vid behov. Läkemedlet rekommenderas dock bara att tas vid kärnkraftsolyckor, på uppmaning av Länsstyrelsen skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Jodtabletter är onödigt

Enligt Jan Johansson, myndighetsspecialist vid Strålsäkerhetsmyndigheten, så är det ingen idé att köpa på sig jodtabletter. Särskilt om du är över 40 år. I en intervju med Aftonbladet motiverar han saken så här:

– Det är uppenbart att kriget i Ukraina leder till oro. Men om det skulle inträffa en olycka med någon av anläggningarna i Ukraina behöver man inte ta jodtabletter i Sverige. Avstånden är alldeles för stora för att det skulle ha någon effekt, säger Jan Johansson och fortsätter i samma intervju:

Annons

– Jodtabletter gör ingen nytta för den som har fyllt 40 år. Studier har inte kunnat påvisa någon ökad frekvens av sköldkörtelcancer hos personer över 40 år som har utsatts för radioaktivt jod.

Farligt att överdosera jod – så påverkas hälsan

Däremot finns en del risker med att konsumera för stora mänger jod, berättar apotekaren Maria Frick i en intervju med Aftonbladet. Särskilt om man är gravid eller nyligen har fött barn.

– Om man tar tillskott av jod samtidigt som man äter normal kost och använder jodberikat salt kan man få i sig för mycket jod, vilket påverkar sköldkörteln och de hormoner som tillverkas där. Man kan då utveckla hypertyreos och få symtom som trötthet, svettning, hjärtklappning, depression, darrighet och viktnedgång, säger Maria Frick och fortsätter:

– Fostret är extra känsligt för jodöverskott och fostrets utveckling kan skadas. Man ska också vara extra försiktig med jodtillskott vid amning.

Annons

Så skyddar du dig bäst vid en eventuellt kärnvapenkrig

Strålskyddsmyndigheten skriver vidare på sin hemsida att den viktigaste skyddsåtgärden vid ett eventuellt nedfall av radioaktiva ämnen från en kärnvapenexplosion är att söka skydd. Det vill säga att uppsöka lokaler inomhus vilka erbjuder gott skydd, så som skyddsrum. Enligt Martin Goliath, som är kärnvapenforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kan det också en vara en god idé att ha en spade till hands.

– Att vara i en källare eller i ett skyddsrum är bättre än att vara ute i det fria. Försvaret brukar säga att en spade inte är dumt, och det är faktiskt så att med den kan du gräva en grop som ökar skyddet avsevärt, säger Martin Goliath i en intervju med sajten Ny Teknik. Han fortsätter:

– Annars är det bra att tänka i termer av vad jag behöver vid en kris och hur jag ska göra om något inträffar. Det finns bra information från bland annat MSB, säger han.

Källa: Strålskyddsmyndigheten, Aftonbladet, Ny Teknik
Foto: TT

Annons