Så kan du stötta de drabbade i Ukraina – organisationerna som är på plats

25 feb, 2022 
ukraina
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina vill många göra vad de kan i situationen. Viljan att hjälpa och visa sitt stöd växer – här är en lista med organisationer som är verksamma och hjälper på plats.
Annons
TV: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till
TV: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

På torsdagsmorgonen vaknade Europa upp till Rysslands massiva angrepp mot Ukraina, och invasionen är nu ett faktum.

Just nu kraftsamlar därför hjälporganisationerna Röda korset, Unicef och SOS Barnbyar för att kunna bistå Ukraina med hjälp. Nämnda organisationer befinner sig på plats i Ukraina och förbereder sig för att hjälpa till i landet och även i grannländerna.

– Vi förbereder aktioner både i Ukraina och i grannländer där vi har verksamheter. Vår lokala närvaro gör inte bara att vi kan agera snabbt utan dessutom att vi finns kvar efteråt; när liv och samhällen ska byggas upp igen, skriver Caroline Kallenberg från SOS Barnbyar, enligt Expressen.

Röda korset

”Röda Korset har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade för åtta år sedan och räddar liv varje dag. För att säkerställa att civila skyddas för vi en dialog med alla parter, och uppmanar alla sidor att följa internationell humanitär rätt. Vi hjälper tiotusentals människor med mat och värme, reparerar vattensystem och förser sjukhus med material”, skriver organisationen på sin hemsida.

Annons

För att hjälpa de drabbade i Ukraina swishar man till Röda korsets nummer 900 80 79. Pengarna öronmärks.

Sos Barnbyar

Sos Barnbyar har startat en katastrofinsamling där de nu uppmanar människor att bidra med pengar så de kan erbjuda akutstöd för de evakuerade på plats i Ukraina med mat, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

SOS Barnbyars stora fokus är alltid att trygga barnen, och sedan mitten av februari arbetar de med att evakuera barn och familjer från Luhansk och Brovary.

Swisha till nummer 123 320 07 14 för att stödja Sos Barnbyars arbete i Ukraina.

Unicef

Just nu är Unicef på plats i Ukraina där de arbetar för att familjer och barn ska få akut sjukvård, stöd, tak över huvudet och mat.

För att hjälpa Unicef med deras arbete i Ukraina swisha till 9020017 – och märk Ukraina.

UNHCR

”Enligt uppgifter har 100 000 människor tvingats lämna sina hem sedan den militära attacken. UNHCR är på plats och hjälper.”, skriver organisationen på sin hemsida.

Annons

För att hjälpa UNHCR i sitt arbete – klicka här!

Var noga med källkritiken

Utöver att skänka pengar till hjälporganisationerna bör man vara noga med vilken typ av information man tar till sig. Just nu sprids stora mängder med klipp och bilder i sociala medier, där mycket också är desinformation.

– Man ska vara medveten om att det kommer att finnas en hel del information där ute som cirkulerar omkring som inte stämmer. Om man är osäker ska man gärna försöka få det bekräftat från flera olika källor innan man skapar sig en entydig uppfattning.

– Man ska också vara försiktig med att sprida informationen vidare om man inte känner sig säker på att den är sann, säger Niklas Nilsson, som är forskare vid Försvarshögskolan till SVT.

Foto: TT

Annons