Indiska mutationen av coronaviruset – det här är det vi vet

Coronaviruset och en indisk flicka med munskydd.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Det finns redan flertalet mutationer av coronaviruset SARS-CoV-2, och betydligt fler än de vi pratar mest om. Anledningen till att det skrivs och forskas mer på de brittiska, sydafrikanska och brasilianska varianterna av viruset beror på att man sett att de mutationerna kan påverka risken att bli återsmittad samt hur vaccinerna skyddar.

Nu har en ny sådan oroväckande variant börjat spridas i västra Indien, och det har redan dykt upp fall i både Storbritannien, Danmark och Norge.

Här är det störst risk att bli smittad av coronaviruset

Vad är en dubbelmutation?

Den nya indiska varianten kallas ibland för en dubbelmutation. Det beror på att virusets dna bär på två mutationer. Den ena kallas E484Q och påminner om en mutation som finns i både den brasilianska och sydafrikanska varianten. Den andra är L452R, som först hittades i en linje mutationer i västra USA, som också kallas kaliforniska varianten.

Men det är inte helt korrekt att kalla det en dubbelmutation, eftersom alla olika varianter innehåller flera mutationer. Men då det är första gången man sett just de här två mutationerna ihop har den börjat kallas för dubbelmutation. Dess korrekta namn är dock B.1.716.

Är den indiska varianten farligare?

Vi vet ännu väldigt lite om den indiska varianten med sin speciella mutationskombination, mer än att den har börjat sprida sig i världen. Bland annat har man i dagsläget funnit elva fall i Danmark, men man vet också att dessa är kopplade till varandra och inte beror på elva olika smittvägar, vilket är bra. I Storbritannien har 77 fall konstaterats och i Norge hittills bara ett.

– Det går inte att säga att den är värre än de andra ännu, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till Efter fem i TV4.

EMA: "Fortsätt vaccinera med Astra Zeneca – trots blodproppar"

Han menar att den innehåller en mutation, samma som den brasilianska och sydafrikanska, som gör att den undviker immunförsvaret.

– Då i kombination med att den kanske sprids lättare, ja då kan man tänka sig att den är lite otrevligare. Men det är svårt att uttala sig ännu, det är för tidigt, fortsätter han.

Biter vaccinen på den indiska mutationen?

Det går ännu inte att säga om den nya indiska virusvarianten kan göra vaccinet mindre effektivt, men många forskare utgår från det man sett kring tidigare varianter.

– Novavax har vaccinerat nere i Sydafrika, där fungerar deras vaccin mot allvarlig sjukdom och död till 85 procent mot den sydafrikanska varianten. Och det talar för att alla vaccin kommer att fungera likvärdig även med den här stammen, säger Matti Sällberg.

Källa: BBC, TV4, Expressen Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Nya rön: Så påverkar din blodgrupp risken att få covid-19

Studie: Promenader skyddar mot svår covid-19 – så här lite behöver du gå

Experten: Så farligt är det att ta coronavaccin om du har fillers

Dela på: