Här är det störst risk att bli smittad av coronaviruset

Störst risk att smittas hemma av coronaviruset.
1:56

Efter reklamen: 5 aktuella frågor och svar om covid-19

(1:56)

Smitta i hemmen är den smittväg som av Sverige och andra länder har pekats ut som en av de huvudsakliga smittvägarna för coronaviruset. En annan smittväg som det varnas för är arbetsplatserna. Bland annat i Västra Götaland varnar man för smittspridningen på arbetsplatser.

– Smittan sprids i alla åldrar och till stor del bland personer i arbetsför ålder. Vi måste få stopp på smittspridningen på våra arbetsplatser och där behöver vi alla ta vårt ansvar, till exempel genom att arbeta hemma när vi kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Just nu i Sverige: Uppmaning till “personlig lockdown”

Därför smittas du i hemmet och på jobbet

MåBra har pratat med virusforskaren Ali Mirazimi, verksam vid Karolinska Institutet, som förklarar varför smittspridningen är hög just i hemmen och på arbetsplatserna.

– Alla ställen där man är nära andra personer under en längre tid är riskzoner. Anledningen till det är att viruset mestadels smittar via droppsmitta och alltså förflyttar sig genom att vi pratar, andas, hostar med mera på varandra. Hemmet och arbetsplatsen är två ställen där vi är nära andra personer under lång tid, säger han.

Vad betyder “under lång tid”, hur lång tid handlar det om?

– Det är svårt att svara på i dagens läge eftersom det är mycket om coronaviruset som vi inte vet. “Lång tid” handlar i alla fall om mer än några minuter skulle jag säga, ju längre vi är nära andra desto mer ökar risken att bli vi blir smittade.

På vilka andra platser än hemmet och arbetsplatsen är det stor risk för smittspridning?

– Det handlar som sagt om alla platser där man är nära någon under en längre stund, kollektivtrafiken till exempel. Det är därför det är så viktigt att hålla avstånd.

Så känner du igen en misstänkt blodpropp efter att ha vaccinerats

Har platserna där det är vanligast att man blir smittad ändrats under pandemins gång?

– Jag har ingen fakta på det framför mig men rimligtvis har det ändrats en del. I början av pandemin fanns det ju inte samma restriktioner gällande vilka avstånd man måste ha på till exempel restauranger. Antagligen spreds smittan mycket mer i krogmiljö tidigare medan idag när vi är mer hemma sprids den i hemmiljö, säger Ali Mirazimi.