Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hjälp till att rädda kvinnohjärtat under mars!

01 mar, 2011 
Annons

Varje dag drabbas cirka 40 kvinnor av hjärtinfarkt. Det innebär att 15 000 kvinnor drabbas varje år – och att fler än 4 000 kvinnor dör av hjärtinfarkt varje år.

Under mars månad genomför därför Hjärt-Lungfonden kampanjen Rädda Kvinnohjärtat – Go Red, för att uppmärksamma kvinnors hjärtan och samla in pengar till forskning.

– Trots att hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är det få som känner till det. Det är viktigt att öka kunskapen om att även kvinnor drabbas, så att fler kan söka hjälp i tid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

– Forskningen kring kvinnor och hjärtsjukdomar är mycket eftersatt. Det behövs mer forskning kring skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtan för att vi ska vara säkra på att kvinnor verkligen får rätt vård, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Under kampanjen kan du köpa ett speciellt framtaget halsband, armband, mobilsmycke eller väskhållare – eller bidra med pengar till fonden ”kvinnohjärtan”. Hjärt-Lungfondens mål är att halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt inom tio år.

Läs mer om kampanjen här.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
4 kvinnliga läkare: Så skyddar du ditt hjärta
Ny forskning: För lite sömn är farligt för hjärtat
17 vanliga frågor och svar om ditt hjärta

 

Annons