Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Lungcancer ökar bland kvinnor – men forskningen ger hopp

27 dec, 2023 
https://image.mabra.com/image-10095977?imageId=10095977&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=99.29&x=0&y=0
Birgitta Lindvall Wiik
Maria Planck, överläkare och en bild på lungor.
Trots att vi röker allt mindre ökar antalet lungcancerfall, inte minst bland kvinnor som aldrig rökt. Men forskning ger hopp om tidigare diagnos, högre överlevnad och läkemedel som bromsar.
Annons

Maria Planck är överläkare på lungkliniken vid Skånes universitetssjukhus och docent i onkologi vid Lunds universitet. Hon säger att problemet är att lungcancer ofta hittas för sent, när den redan har hunnit sprida sig.

– Vanliga symtom är exempelvis hosta, nedsatt kondition och trötthet – något alla drabbas av ibland och för det mesta inte beror på lungcancer.

Vilka är riskfaktorerna?

– Rökning är största riskfaktorn men det finns fler. Trots att antalet personer som röker i Sverige minskar har antalet fall av lungcancer ökat, främst bland kvinnor. 15 procent av kvinnorna som drabbas av lungcancer har aldrig rökt.

Asbest och radon ökar risken för lungcancer och att utsättas för dessa ämnen i kombination med rökning ger en ytterligare ökad risk.

– Luftföroreningar från trafik och industri och dålig ventilation i samband med matos kan troligen också vara riskfaktorer. Sedan kan genetiken vara en riskfaktor. Vi vet att det finns lungcancerfamiljer och mutationer som kan ärvas, det behöver vi lära oss mer om.

Annons

Får icke-rökare samma sorts lungcancer?

– Det finns flera olika typer av lungcancer som skiljer sig åt på cellnivå. Det styr vilken behandling patienten får, men mest tittar vi på i vilket stadie, 1–4, cancern befinner sig. Hittar vi cancern i stadie 1 finns goda hopp om bot och de behandlas annorlunda än en cancer i stadie 4 som redan spridit sig till andra organ. Lungcancer bland aldrig-rökare har ofta en mutation i tumörens DNA. Det är inte en ärftlig mutation.

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Vilka behandlingsmetoder finns?

– Om tumören är liten och cancern inte spridit sig är kirurgi oftast aktuell. Det kan ibland räcka. I andra fall följs kirurgin av behandling med cytostatika och strålning.

Det finns också fall där operation inte är möjlig men cytostatika och strålning kan bota sjukdomen.

Annons

– Tyvärr upptäcks lungcancer oftast när den redan spridit sig. Då behandlas sjukdomen med bromsande läkemedel i syfte att förlänga livet. Man har tagit fram målriktade mediciner som fungerar bra på just lungcancern med de muterade tumörerna. De ger goda chanser till långvarig kontroll av sjukdomen.

En kvinna som hostar

Hur ska man hitta sjukdomen tidigare?

– Just nu pågår ett arbete i Sverige som vi hoppas ska leda till en regelbunden screening av högriskpatienter, det vill säga äldre rökare och före detta rökare. Studier har visat att det skulle sänka dödligheten. Att hitta aldrig-rökande och yngre fall i tidigare stadie är svårare, då skulle vi behöva screena hela befolkningen. I framtiden hoppas vi att det ska räcka med att ta ett blodprov för att upptäcka sjukdomen i tid.

Annons

Finns det ny forskning som inger hopp?

– Det pågår omfattande forskning inom alla områden. Som riskfaktorer, ärftlighet, tidig diagnostik med screening och markörer. För de som redan är drabbade händer mycket inom behandlingsforskning och utvecklingen går snabbt framåt med målriktade läkemedel och skräddarsydda behandlingar. Här är patienternas vilja att delta i olika forskningsprojekt, trots att de själva befinner sig i sorg och oro över den egna sjukdomen, oerhört betydelsefull.

Kan man själv minska risken?

– Sluta röka! Så fort du fimpat minskar risken att bli sjuk, och den fortsätter att minska med tiden.

Annons