Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Sverige fasar ut Astra Zenecas vaccin – det här vet vi

12 maj, 2021 
Astra Zeneca-vaccinet
Om ungefär tre veckor uppges covid-19-vaccinet från Astra Zeneca vara slut. Varför har man valt att göra så och vad innebär det för de som redan tagit dos 1 av vaccinet? MåBra reder ut med hjälp av experter.
Annons
Nya lättnader för vaccineradeBrand logo
Nya lättnader för vaccinerade

Vaccinet från Astra Zeneca har tidigare påvisats i sällsynta fall ge allvarliga biverkningar hos framförallt unga. Vi har skrivit mer om dessa biverkningar samt vilka symtom man ska hålla koll på här.

Astra Zeneca-vaccin eller inte? Detta gäller för dig.

Av anledningen biverkningar har man valt att fasa ut vaccinet och inom några veckor kommer det därför inte finnas tillgängligt i Sverige. Efter det kommer man att genomföra nya vaccinationer med andra covid-19 vaccin, såsom Pfizer eller Moderna.

För de som redan tagit dos 1 av Astra Zeneca gäller i dagsläget följande rekommendationer:

  • Om du är 65 och äldre rekommenderas du att ta Astra Zenecas vaccin, och det är för denna åldersgrupp som de sista vaccinen tillhandahålls.

  • Om du är 64 år och yngre rekommenderas du inte att ta Astra Zenecas vaccin, även om du fått det som dos 1. Då ska du istället få Pfizer eller Moderna.

Vi har skrivit mer om dessa riktlinjer här.

Om du fått en dos Astra Zeneca – räcker det?

Enligt en ny delstudie från Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet har folk som redan haft covid-19, samt vaccinerats med en dos av Astra Zeneca, uppvisat ett högre antikroppssvar än de som fått två doser med Pfizer vaccin.

Annons

Studien tyder på att det kanske kan räcka med en dos vaccin för de som redan haft viruset. Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för den så kallade COMMUNITY-studien, menar dock att denna utfördes på relativt unga och friska personer.

– Det är entydig och övertygande data men man behöver göra fler studier i andra grupper. Vår data kan inte säga något om hur väl en dos fungerar i en äldre grupp som har haft covid-19 och vi vet inte hur länge de höga antikroppsnivåerna håller i sig. Därför är det är viktigt att man fortsätter att följa rådande rekommendationer, säger Charlotte till SVT.

MåBra frågade Charlotta Bergquist som är utredare och vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, vad hon har att säga om detta och diskussionen om Astra Zeneca vaccinet. Dessvärre är det för tidigt att ge några exakt svar.

Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket.
Charlotta Bergquist, utredare och vaccinsamordnare på Läkemedelsverket. Foto: Jeanette Hägglund.

Kan en dos med Astra Zeneca räcka och ge ett fullgott skydd?

– Tyvärr har våra utredare inte haft möjlighet att titta ordentligt på studien och kan därför inte kommentera den idag. De kliniska studierna som låg till grund för godkännandet visade visst skydd efter första sprutan, men den bygger på skydd efter två sprutor.

Finns några risker med att blanda olika vaccin? Ger det lika bra skydd?

– Det finns inga studier som är klara ännu där man givit olika vacciner efter varandra och jag kan därför inte ge ett bra svar.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SVT, Läkemedelsverket.

Foto: TT/Jeanette Hägglund.

Annons