Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

En lätt solbränna kan ge dig skydd mot cancer

05 maj, 2011 
kvinna med en brun arm och en blek
Att skaffa sig en lätt solbränna kan ge ett naturligt solskydd – och hjälpa till att skydda mot cancer, skriver Expressen.
Annons

Nu när sommaren närmar sig kommer alla varningar om hur farligt det är att vistas för länge i solen. Och faktum är att ozonlagret är ovanligt tunt över Skandinavien i vår. Det varnade FN för tidigare i vår.

Men att skaffa sig en lätt solbränna kan ge ett naturligt solskydd – och hjälpa till att skydda mot cancer, skriver Expressen.

Det är Cancerforskare i Storbritanien som kommit fram till att några minuter i solen mitt på dagen utan solskydd ger tillräckligt mycket sol för att producera D-vitamin, något som bevisats minska risken för cancer. Men då handlar det inte om hudcancer, utan om tarmcancer.

Svenska forskare kom för några år sedan fram till samma slutsats – att D-vitamin kan skydda mot vissa cancerformer.

Men vissa forskare hävdar att en solbränna också kan skydda mot hudcancer.

– Jag anser att en lagom solbränna ger ett naturligt skydd, säger Sam Shuster, professor emeritus vid universitetet i Newcastle till Daily Mail.

– Om du har en solbränna är det mindre sannolikt att du bränner dig. Vi borde låta våra barn bygga upp en lätt bränna så att deras hud blir mer tålig för solen.

Bild: Thinkstock

Annons