Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Chefredaktören: Du har väl en klämdag i almanackan?

01 okt, 2021 
Jennie Sandberg
Det är livsviktigt att undersöka sina bröst för att upptäcka förändringar i tid. Vården har en uppenbar del i detta, men självundersökning är minst lika viktigt. I år är frågan kanske viktigare än någonsin.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Varje år drabbas omkring 8 000 kvinnor i Sverige av bröstcancer. Det är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor – och precis som i alla diagnoser är det bättre ju tidigare den upptäcks.

Alla kvinnor i Sverige mellan 40–74 år blir kallade till mammografi, en viktig rutin för att upptäcka förändringar i brösten. Och mellan dessa screeningbesök är det lika viktigt att undersöka sina bröst själv.

I år kanske mer än någonsin.

För under 2020 blev hela 160 000 mammografibesök uppskjutna eller inställda. Pandemin minskade möjligheterna att undersöka kvinnor och många som kallades ställde också in av rädsla för smitta.

Just nu är det alltså fler bröst än någonsin som är inte är undersökta.

En mammografi är givetvis en gedigen undersökning, men underskatta inte vikten av att lära känna dina bröst och undersöka dem själv för att hitta förändringar. Enormt många kvinnor har upptäckt sin sjukdom den vägen: siffror från Bröstcancerförbundet visar att hela 54 procent av deras medlemmar hade hittat knölar i brösten vid en självundersökning och INTE via vården.

Annons

Och Cancerfonden berättar för MåBra att ungefär 3 av 10 bröstcancertumörer upptäcks av kvinnan själv eller hennes partner.

Men hur många har då den livräddande vanan att själva undersöka sina bröst? En färsk studie från vår systersajt allas.se, där de frågat 2 170 om sina undersökningsvanor, ger ett tydligt och skrämmande svar, för 40% uppger att de aldrig eller mycket sällan undersöker sina bröst själva.

Med vår kampanj #klämdag vill MåBra uppmana kvinnor att regelbundet undersöka sina bröst. Ta del av hur du gör, vilka dagar på månaden som passar bättre än andra – och framför allt: lägg in en klämdag i kalendern varje månad!

Foto: TT/Peter Assarsson

Undersök dina bröst varje månad – så har du chansen att tidigt upptäcka förändringar. Läs mer i vår kampanj #klämdag.

TV: Patrick Ekwall: Därför ville jag bli ambassadörBrand logo
TV: Patrick Ekwall: Därför ville jag bli ambassadör
Annons