Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Därför har medelålders män fyra gånger så hög risk att dö i covid-19

20 apr, 2021 
Sjuk man sitter i soffan med munskydd
Att män drabbas hårdare av covid-19 är väl känt. Nu visar en ny studie att risken för män att dö är mycket högre än man tidigare trott. Här är anledningen.
Annons
5 aktuella frågor och svar om covid-19Brand logo
5 aktuella frågor och svar om covid-19

Män mellan 50 och 64 år löper en fyra gånger så hög risk att dö i covid-19 jämfört med kvinnor i samma ålder. Det visar en ny rapport från CES, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar att män har större risk att både intensivvårdas och dö i covid-19 än kvinnor. Redan efter 35 års ålder ökar andelen som har fått intensivvård för covid-19 brantare för män än för kvinnor. Könsskillnaden är störst i medelåldern och yngre pensionsåldern.

Redan tidigare studier har visat att män är överrepresenterade bland dödsfallen i covid-19 i alla åldrar över 30 år. Risken att dö i covid-19 är generellt 1,7 gånger högre hos män än kvinnor, enligt en tidigare artikel i Science. Men snävar man in gruppen till män mellan 50 och 64 är risken alltså fyra gånger så hög som hos kvinnor.

Annons

Skillnader i immunförsvaret hos män och kvinnor

Könsskillnaden verkar inte kunna förklaras med faktorer som tidigare sjukdomar, inkomst eller utbildning.

Experter menar att det finns flera orsaker till att män har en överdödlighet i sjukdomen. Kvinnors immunförsvar anses vara mer aktivt än mäns. Dessutom börjar immunförsvaret att försämras hos män redan i tidiga 60-årsåldern.

Hos kvinnor kommer försämringen i regel först sex år senare.

Mäns immunförsvar försämras också i en snabbare än kvinnors.

Men det finns även en annan förklaring – könskromosomerna. Män har bara en x-kromosom medan kvinnor har två. På själva x-kromosomen finns många gener som aktiverar immunförsvaret.

Män söker inte vård lika ofta

Att kvinnor har två x-kromosomer ger alltså kvinnor ett generellt starkare immunsvar vid exempelvis virusangrepp.

Män är också generellt sämre på att söka vård vid sjukdomssymtom och de röker i större utsträckning än kvinnor.

Foto: TT

Annons