Därför blir du känsligare för läkemedel med åren

kvinna tar en tablett

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När vi åldras förändras kroppens förmåga att ta upp, omsätta och bryta ner mediciner. Därför kan man plötsligt reagera annorlunda på mediciner som man tidigare tagit utan några problem.

Orsaken är bland annat att inre organ, som njurar och lever, inte fungerar lika effektivt som tidigare. Redan i 30-årsåldern kan njurarnas förmåga att utsöndra läkemedel bli långsammare. Det gör att läkemedel stannar kvar längre i kroppen med allt vad det innebär.

Därför får fler kvinnor än män biverkningar av vaccinet

Även mängden vatten och fett i kroppen ändras med åren vilket gör att mediciner sprider sig på ett annat sätt i kroppen.

Äldre får besvärligare biverkningar av mediciner

Samtidigt blir hjärnan känsligare och då ökar risken för biverkningar som yrsel och trötthet – och kanske även fallolyckor.

Precis som hjärnan blir även magen känsligare för mediciner med åren. Man kan reagera med irritation på mediciner som man tidigare har tålt. Det här gör också att man lättare kan få blödningar i magsäcken av vissa värktabletter.

Här är 6 läkemedel man kan reagera annorlunda på

Värktabletter

Smärtstillande mediciner som NSAID eller cox-hämmare (ibuprofen, aspirin och naproxen, till exempel) kan hos äldre ge sår och blödningar i magsäcken. Även njurarna kan påverkas negativt. Därför ska de bara användas i undantagsfall.

Allergimedicin

Så kallade antihistaminer används mot allergiska besvär och finns att köpa receptfritt. En känd biverkan av vissa antihistaminer är trötthet – och äldre personer drabbas i regel av svårare trötthet och dåsighet än yngre. Det ökar risken för fallolyckor.

Stor guide: Så väljer du rätt läkemedel mot din värk

Blodtryckssänkande medicin

Med åldern blir kroppen sämre på att hålla blodtrycket i balans. Därför ökar risken att blodtrycksfall och svimning när man använder blodtryckssänkande medicin. Oftast kan man känna av det ger det när man reser sig från liggande.

Antikolinerga läkemedel

Läkemedel med antikolinerg effekt används bland annat mot Parkinsons, IBS, överaktiv blåsa, astma och överdriven svettning. De har ibland biverkningar som muntorrhet, förvirring, synförändringar och yrsel. Biverkningarna tycks vanligare hos äldre personer och de ska därför användas med stor försiktighet.

Muskelavslappnande medel

Vissa muskelavslappnande läkemedel används för att minska smärta och muskelkramper, till exempel vid MS. En vanlig biverkan av dem är att man blir förvirrad och yr, vilket ökar risken för fallolyckor hos äldre.

Sömnmedel

Mediciner mot sömnbesvär och oro bryts inte ner lika snabbt hos äldre och effekten kan sitta i längre än man tror. Man kan därför känna sig dåsig, muskelsvag och få sämre balans även dagen efter att man har tagit en tablett.

Källor: WebMD.com, 1177.se

Foto: TT

Därför är det viktigt att ta smärtstillande när man har ont

10 medicinmissar många gör när de tar läkemedel

MåBra-doktorn: Därför ska du aldrig ta för gammal medicin

Dela på: