Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Kan man smitta andra med covid-19 efter man fått coronavaccinet?

23 mar, 2021 
kvinnor kramas efter coronavaccin – men kan man smitta trots att man fått det?
Om man fått sina vaccindoser och väntat tills vaccinet fått full verkan så är man kanske redo att leva på som vanligt igen. Men kan man egentligen det? Eller riskerar man ändå att smitta andra? Det här vet man idag.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Många har väntat länge på, och längtat efter att få, coronavaccinet. För dem som har fått det kanske det känns som att livet kan börja lite som på nytt igen.

Man har förmodligen längtat efter att få träffa nära och kära, eller efter sällskap överhuvudtaget kanske. Men kan man egentligen leva på som före coronapandemin, eller riskerar man att smitta andra?

Kan man smitta efter att ha fått coronavaccinet?

Det här vet man egentligen inte tillräckligt mycket om i dagsläget för att kunna svara tydligt på. Därför är rekommendationerna från Folhälksomyndigheten, FHM, att man fortsätter att vara försiktig med att träffa andra även efter att man är färdigvaccinerad.

Det här beror främst på två anledningar:

  1. Man vet inte hur länge man har kvar skyddet mot covid-19 efter att man har vaccinerat sig.
  2. Det kan finnas en viss risk att man även fast man är färdigvaccinerad kan smittas av covid-19, och då även kunna smitta andra. Det här kan också hända utan att man får några som helst symtom.

Coronavaccinet skyddar oss mot att bli allvarligt sjuka

smitta trots coronavaccin

Att ta vaccinet mot covid-19 skyddar oss från att bli allvarligt sjuka av coronaviruset. Men i dagsläget vet man inte hur effektivt det kommer att vara när det gäller att få slut på smittan. Man vet att det kommer att bromsa den, men man vet inte om det kommer att hjälpa att helt få coronaviruset att dö ut.

Annons

FHM rekommenderar därför även färdigvaccinerade att vara försiktiga och att fortsätta följa de allmänna råden även framåt just nu. Som att hålla avstånd, tvätta händerna noga och ofta samt att stanna hemma vid minsta symtom.

Även vaccinerade rekommenderar testa sig vid symtom

Skulle man få symtom på covid-19 även efter att man har vaccinerat sig så är rekommendationen fortfarande att man testar sig, för att se om man har en pågående infektion.

Råden kring vad som gäller efter vaccination kommer att uppdateras av myndigheterna när man vet mer om hur och hur länge vaccinet skyddar mot smitta.

Källa: FHM Foto: TT

Annons