Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

5 vanliga läkemedel som används
för att behandla svår covid-19

23 mar, 2021 
Kvinna på IVA som fått medicin mot covid-19.
Det finns inget läkemedel som är framtaget för att bota just covid-19 – men det finns flera "gamla" mediciner som läkare använder för att behandla de som blivit riktigt sjuka av coronaviruset. Här är de vanligaste.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Varje dag hör vi om framgångarna och motgångarna med vaccineringarna mot covid-19. Men hur bra det än går kommer vi inte ifrån att många människor fortfarande smittas och blir allvarligt sjuka av coronaviruset SARS-CoV-2 – och en del kommer att dö av det.

Därför är det oerhört viktigt att vården har läkemedel för att behandla de sjukaste, så att det finns hjälp för de som ännu inte hunnit vaccineras, och för de som inte kommer kunna ta vaccinet av en eller annan anledning.

Kunskapen kring hur sjukdomen fungerar har ökat fantastiskt under det senaste året, vilket också har gjort att dödligheten har halverats för svårt sjuka i covid-19 – redan innan vaccinen kom.

Medicin mot corona – effektiva läkemedel finns

Den nya kunskapen i kombination med en del befintliga läkemedel har visat sig vara väldigt effektiva när det kommer till att behandla svårt covid-sjuka. Ett exempel är att man nu vet var, när och hur man ska ge syrgas, samt att om blodförtunnande medel sätts in vid rätt tillfälle minskar risken att dö betydligt.

Annons

Här är fem läkemedel som används mot covid-19 idag.

Heparin

Heparin är ett blodförtunnande läkemedel som minskar risken för blodproppar. Läkemedlet har funnits sedan 1930-talet, då Erik Jorpes, professor i medicinsk kemi vid Karolinska institutet, upptäckte detta ämne som finns naturligt i kroppen. Heparin förhindrar bildningen av blodproppar genom att minska blodets förmåga att koagulera.

Kortison / Dexametason

Kortison är antiinflammatoriskt och används kortsiktigt för att dämpa inflammationer i kroppen. Ett kortisonpreparat som används flitigt för att behandla covid-19 är Dexametason, som är både billigt och lättillgängligt. Det används annars främst för att behandla inflammationer och allergiska reaktioner, bland annat inom akutsjukvården samt vid cancersjukdomar.

Kolkicin

Kolkicin använda ofta som ett läkemedel vid gikt, men också mot medelhavsfeber. Det är ett antiinflammatoriskt läkemedel där forskning nu pågår kring huruvida det kan användas tidigt vid covid-19-sjukdom för att hjälpa patienter till snabbare återhämtning. En kanadensisk studie har visat lovande resultat, och en brittisk studie är på gång i detta nu.

Annons

Blodtrycksmedicin

Tidigare fanns en oro att blodtryckssänkande läkemedel skulle öka riskerna vid covid-19, men de påståendens har motbevisats. I Italien studierar forskare nu påverkan av vätskedrivande läkemedel, diuretika, vid covid-19. Dessa läkemedel används oftast för att sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Antikroppar

Antikroppen bamlanivimab har getts beredskapslicens av Läkemedelsverket, och ges redan till covid-patienter i Sverige.

"Bamlanivimab är en monoklonal antikropp mot Sars-Cov-2’s spike-protein som hindrar viruset från att infektera celler. Läkemedlet ges som infusion. Behandling bör ges så snart som möjligt efter diagnos och inom tio dagar efter symptomdebut", skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Antikroppen hör till en ny typ av målinriktade läkemedel som tagits fram för att bland annat kunna behandla cancer.

Källa: Aftonbladet, FASS, Läkemedelsverket Foto: TT

Annons