Kan man träna efter att man tagit vaccinspruta mot covid-19?

kvinna tar vaccin och tränar med kettlebell
7 frågor och svar om coronavaccinet
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Slå på ljud

Egentligen är det mest sunt förnuft: Känner du dig sjuk efter sprutan ska du inte träna. Dels av den enkla avdelningen att man ska vila om man inte känner sig kry och dels för att kroppen är påverkad av vaccinet. Träningen kommer att bli en extra påfrestning som du inte vet hur kroppen kommer hantera.

Glöm inte risken för att du faktiskt kan vara sjuk på riktigt

Det finns dessutom risk för att du råkar ha blivit smittad av coronaviruset precis innan du tog sprutan och att det istället är det som ger sig till känna. Stannar du hemma riskerar du inte att smitta någon annan.

Så länge du känner dig helt frisk och mår bra kan du träna som du brukar, menar 1177.

Läkarens rekommendationer om träning efter coronavaccin – ta det lugnt

I Göteborgsposten rekommenderar dock OS-läkaren Per Andersson att man bör ta det lugnt första dygnet efter en vaccinering, just på grund av risken för biverkningar som feber.

– Det här är en av få grejer där vi läkare kan vara tydliga, man ska aldrig träna med feber. Utan undantag, säger Per Andersson till GP.

Träningen kan återupptas om man varit symtomfri i 24 timmar, menar läkaren som också anser att det är en god idé att köra igång försiktigt vid första träningen.

De allra tuffaste passen kan gärna vänta ett par dagar, och många väljer också bort styrkeövningar som involverar axeln eftersom det kan ömma och kännas obehagligt.

Risk för hjärtmuskelinflammation

Internationella studier har rapporterat om unga män som kört på för hårt i samband med vaccinet, trots att de inte känt sig krya, och då drabbats av hjärtmuskelinflammation. Det är dock bara ett fåtal fall och de har återhämtat sig väl.

Så se till att lyssna på din kropp och ditt förnuft!

Foto: TT

Källa: 1177, GP, Doktor.se

Utvald läsning