Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Bota ledvärken - med nyponpulver!

02 maj, 2013 
Esther hörde talas om att hundar får friskare leder med nyponpulver. Så hon provade det mot sina värkande handleder också. Nu är smärtan bortblåst!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Esther Looren de Jong, 42 år, håller i gång med dubbelarbete och många fritidsintressen. På helgerna är hon hundtrimmare och i veckorna jobbar hon som mäklare. Vid sidan om sina arbeten vill hon hinna med långa promenader med sina tre hundar. Och hon vill hinna umgås med sin tonårsdotter och läsa böcker. Hade bara tiden räckt till så skulle hon gärna ha fortsatt extraknäcka som hundtränare på Brukshundsklubben också. Men dygnets timmar räckte inte till och Esther började dessutom få ont i lederna.

– Jag hade mycket växtvärk som tonåring och växte så fort att skelettet inte hann med, berättar Esther. I hennes släkt är det vanligt med reumatism, både hennes mormor och faster är drabbade. När Esther tog kontakt med läkare på grund av smärta i handleder och fingrar fick hon bekräftat att reumatism är ärftligt, och rådet hon fick var att ta värktabletter mot smärtan.

– Efter att ha klippt hundar timmar i sträck värkte handleder och fingrar. På kvällarna hade jag krypningar i benen. Mäklarjobbet innebär ju mycket spring i trappor, säger Esther. För ett halvår sedan var Esther på besök i djuraffären för att handla mat till sina hundar. Butiksägaren berättade att både människor, hundar och hästar med ledvärk blir hjälpta av nypon. Esther spetsade öronen.

Annons

– Men jag tänkte att sådant hokus pokus är inget för mig. Med sig hem från djuraffären fick Esther hur som helst ett och ett halvt kilo nyponpulver, där skalen ingår som en viktig beståndsdel. Samma kväll åt hon sin första tesked.

– Efter bara någon vecka började värken försvinna. Plötsligt kunde jag vila utan att känna smärta. Efter en tid var värken helt borta. Krypningarna i benen kände Esther heller inte av. Men när smärtan försvann glömde Esther bort att äta av nyponpulvret. Och genast kom smärtan smygande tillbaka. I dag är hon mycket noga med att aldrig någonsin glömma att äta en tesked nyponpulver både morgon och kväll. Men vad är det då som gör nypon så bra för lederna?

Så här säger Cecilia Holm, som är professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet. Hon forskar kring födoämnens egenskaper:

– I studier har vi kunnat se att nypon sänker blodtryck och kolesterol hos människan. När man gjort studier på djur har det visat sig att nypon även har antiinflammatoriska egenskaper liksom en förmåga att sänka blodsockret, säger hon.

Annons

– Vi har inte noterat några biverkningar, utom möjligen att nypon sätter lite extra fart på magen. Det finns flera sorters nyponpulver för människor, Litomove är ett av dem. Det pulver Esther tar heter Nyponpulver och kommer från Iforma.se .

Namn: Esther Looren de Jong
Ålder: 42
Yrke: Mäklare, hundfrisör

 

Mer om samma ämne:

Må bra-maten som tar bort din värk!

Nypon – mer än bara mellanmålssoppa!

Ge huden ny lyster med höströda nypon!

AV: Kersti Hilding Hansen

FOTO Annie Anderberg

Annons