Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Antibiotika ökar risken för tarmcancer – särskilt hos unga

16 jul, 2021 
ung kvinna sväljer en tablett med vatten
Antalet som drabbas med tarmcancer har ökat de senaste åren, och en ny studie föreslår att användningen av antibiotika är en utav anledningarna. Särskilt bland personer under 50 år.
Annons
Antibiotika ökar risken för tarmcancerBrand logo
Antibiotika ökar risken för tarmcancer

Antibiotika är ett mycket effektivt läkemedel när det kommer till att bekämpa infektioner. Däremot knyter allt fler studier på senare dagar också an behandlingsformen till negativa konsekvenser.

Tidigare har man bland annat kommit fram till att en överanvändning av läkemedlet kan leda till en antibiotikaresistens, vilket kan göra dig oförmögen att sen ta emot behandlingen kanske när du som mest behöver den. Läs mer om hur du förhindrar att råka ut för antibiotikaresistens här.

En ny studie presenterad på ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer, visar nu att tarmcancer enklare utvecklas hos patienter som behandlats med antibiotika, särskilt hos unga. Man menar med detta resultat på att en onödig användning av läkemedlet bör strypas ytterligare, samt att man bör överväga att införa en regelbunden kontroll för sjukdomen.

Annons

Tarmcancer – allt fler drabbas

Detta är den första studien som kunnat koppla användandet av antibiotika med en ökad risk att drabbas av tarmcancer.

– Det är en sjukdom som har ökat med ungefär tre procent per år de senaste två årtionden, presenterar Sara Perrott, en av forskarna till studien, som är utförd av University of Aberdeen. Hon fortsätter:

– Skräpmat, läsk, fetma och alkohol har troligen också spelat en stor roll i den ökningen, men vår data visar hur viktigt det är att också undvika onödigt användande av antibiotika, särskilt bland bland barn och unga vuxna.

Det visade undersökningen

Undersökningen genomfördes på cirka 8000 patienter med tarmcancer och jämfördes med en kontrollgrupp på ungefär 30 500 personer. Vid analys fann forskarna att antibiotika kunde kopplas till en utveckling av cancer som sker i den första delen av tarmen, den högra sidan och framförallt hos unga människor.

Annons

Den ökade risken att drabbas var nästan 50 procent högre hos patienter under 50 år, medan samma siffra bara var nio procent för de över 50 år.

Viktigt att undersöka unga för tarmcancer

Resultaten menar forskarna är viktiga då det kan påvisa vikten att undersöka yngre personer som har problem med magen också för tarmcancer.

– Doktorer undersöker normalt inte en patient med magbesvär som är i 30-årsåldern för tarmcancer, men det gör man ofta om patienten är i 70-årsåldern, säger läkaren Alberto Sobrero i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Som ett resultat blir en potentiell cancer diagnostiserad mycket senare, när den är mycket svårare att behandla.

Ny större studie bekräftar resultaten

Det finns ett tydligt samband mellan att äta antibiotika och att få en ökad risk att drabbas av cancer i tjocktarmen inom de närmaste fem till tio åren. Det slår en studie från Umeå universitet fast efter att ha tittat på 40 000 cancerfall och jämfört med 200 000 cancerfria individer.

Annons

Ju mer antibiotika man använt desto större verkar risken bli. På det stora hela bekräftar den här studien den tidigare nämnda med ett högre antal studerade patienter.

Men Sophia Harlid, cancerforskare vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien, ger lugnande besked:

– Det finns absolut ingen anledning till oro bara för att man ätit antibiotika. Riskökningen är måttlig och den absoluta risken för individen påverkas ganska lite. Sverige är även på väg att införa allmän screening för kolorektalcancer, säger hon i ett pressmeddelande.

Källa: Pharmacy Times, Medical News Today, Forskning.se

Foto: TT

Annons