Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Angela: "Det gjorde så ont att jag ville dö"

10 dec, 2015 
Ingen medicin hjälpte mot Angelas svåra migränanfall. Så hon slängde pillren och skapade sin egen personliga migränskola.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Angela Sederblad har haft så ont att hon önskat att hon vore död. Och det har hänt att hon i panik öppnat bildörren för att spy när hon stannat vid rödljus.

Hennes migrän styrde nästan över hennes liv. Tills en dag då hon fick nog: Så här kan jag inte ha det! Nu har hon lärt sig att hantera sjukdomen och drabbas nästan aldrig av svåra migränanfall. Numera behöver hon bara ta tabletter högst några gånger om året.

– Jag har testat mig fram till vilka faktorer som påverkar min migrän och försöker förebygga i stället för att behandla, säger Angela.

Hon är rödhårig, slank och snygg, tvillingmamma och egenföretagare. Hon tränar travhästar, driver hästhotell, är grafisk designer, fotograferar, bloggar och jobbar lite som fotomodell.

Ett liv i högt tempo. Hur klarar hon det?

– Jag sysslar med det jag älskar, framför allt hästar. Och jag känner mig frisk, även om jag har en kronisk sjukdom. Men jag låter inte den ta överhanden.

Annons

Angela var 22 år när hon fick sitt första migränanfall, men då förstod hon inte vad det var. Hon hade mycket huvudvärk under gymnasietiden, men detta var något annat. Plötsligt blev hon väldigt känslig för ljus.

Läs mer: Så mediterar du bort din migrän

– Sedan kom flera anfall och de blev allt kraftigare. Jag gick till läkare på vårdcentralen och fick medicin att ta vid anfallen, men ingen information om vad jag kunde göra för att må bättre. Så har det varit under alla år. De har skickat hem mig med tabletter och beskedet att det inte finns någon annan hjälp att få.

Så Angela tog allt starkare tabletter, men de hjälpte inte. Tvärtom blev hon sämre och tvingades ta ännu fler tabletter, när medicinen höll på att gå ur kroppen. Hon var inne i en minst sagt ond cirkel, vaknade ofta med migrän och var beredd att göra nästan vad som helst för att bli av med den.

– Smärtan var så hemsk att jag höll på att bli galen, säger hon.

Annons

Det har tagit Angela tio år att komma på alla faktorer i det som är hennes ”personliga migränskola”. Goda råd som hon nu förmedlar till andra i sin blogg Fru Sederblad.

* Hon har slutat dricka kaffe, och märkte genast en förbättring. Te däremot går bra, trots att det också innehåller koffein.

* Hon undviker att sova för mycket. Max sex timmar per natt oavsett hur trött hon är, alltid med öppet fönster. Sover hon längre kommer huvudvärken.

* Hon dricker mycket vatten. En halv liter vätska, te funkar också, är ofta det enda som behövs för att hon ska känna sig bättre när hon får migränkänning.

* Hon äter regelbundet, ungefär varannan timme. Vad hon äter spelar ingen större roll, men alkohol undviker hon helt.

* Hon går ut i friska luften fortast möjligt på morgonen. Oftast en sväng till stallet eller en promenad. Är det riktigt illa ger hon sig ut och joggar.

– Det låter helt galet, jag vet. Vem gör det frivilligt när man har sprängande ont i huvudet? Men jag har märkt att när mjölksyran och endorfinerna kommer igång slappnar jag av och då lättar smärtan. Ett par varv på vår träningsbana för hästarna räcker, den är 750 meter.

Annons

Läs mer: Kryddorna som gör dig smärtfri – helt naturligt

Tack vare dessa rutiner brukar Angela inte få migränanfall numera. Hon kan få känningar men de brukar gå över. Mental avslappning, som hon lärt sig genom att gå på hypnos, är också till hjälp.

Tabletter har hon bestämt sig för att undvika.

– Tidigare tyckte jag det var svårt att veta när jag var så dålig att det var okej att ta en tablett. Om jag skulle göra det varje gång jag fick en känning skulle det bli varje dag, och det går ju inte.

Det definitiva tablettstoppet kom efter en resa till Israel för tre år sedan. Angela var där tillsammans med några väninnor, men låg mest på hotellrummet och spydde. Hon har däckat på resor förut, men aldrig varit så dålig som denna gång.

– När jag kom hem gick jag till läkaren och sa att nu får det vara slut. Migränmediciner funkar inte för mig. Då tyckte han att jag skulle testa blodtryckssänkande tabletter, betablockerare. Men jag har ju inte högt blodtryck! Där gick min gräns. Den medicinen hämtade jag inte ens ut.

Annons

För ett år sedan upptäckte Angela kinesisk akupunktur. Hon fick fyra behandlingar hos doktor Lin Huan Ying i Malmö, med förbluffande god effekt. Hon har bara varit på återbesök ett par gånger sedan dess. Akupunkturen i kombination med hennes egna rutiner gör att Angela nu mår bättre än på många år.

Visst måste hon anpassa sig efter sjukdomen, men det är inga stora uppoffringar tycker hon.

– Det kan låta som att jag lever ett tråkigt och inrutat liv, med tidiga morgnar, utan alkohol och kaffe. Men jämfört med att ligga till sängs med migrän är det underbart.

 

Namn: Angela Sederblad
Ålder: 47 år
Yrke: Driver hästfarm, tränar travhästar, webbdesigner, fotograf
Familj: Maken Björn, tvillingarna Rasmus och Felicia, 14 år
Bor: På en gård i Sunnanå utanför Malmö
Läs mer på Angelas blogg: www.frusederblad.se

 

AV: Lilian Ottosson

BILD: André De Loisted

 

 

LÄS MER:

Bli av med din huvudvärk – 7 enkla knep

Lider du av huvudvärk? Testa något av dessa knep nästa gång huvudet börjar dunka.

Annons

Spänningshuvudvärk, stresshuvudvärk eller kronisk huvudvärk? Olika typer av huvudvärk lindras på olika sätt. Här är 7 tips att testa innan du sväljer en värktablett!

Läs mer: Bli av med din migrän & huvudvärk – 7 enkla knep

Så slipper du spänningshuvudvärken – utan tabletter!

Långsamma rörelser kan lugna nervsystemet och stoppa smärtan!

Visste du att kroppsrörelser kan vara lika bra mot värk som tabletter? De kan göras av alla, överallt, och tar bara några minuter i anspråk!

Läs mer: Så blir du av med spänningshuvudvärken – utan tabletter!

 

Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Går migrän att bota? MåBra har pratat med en expert!

Lider du av huvudvärk eller migrän? Du ska du träna, tänka och agera så här, menar svenska experter!

Läs mer: Migrän eller huvudvärk? Här är övningarna som hjälper!

Annons