9 appar och andra hjälmedel att ta till vid alkoholmissbruk

kvinna dricker vin och scrollar i mobilen

Alkoholmissbruk är idag vanligt och många drabbas. Men det finns olika hjälpmedel att ta till hjälp för att försöka ta sig ur missbruket. Här listar vi några av dem.

Se även: 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol
1:20

Efter reklamen: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

(1:20)

Slå på ljud

Appar och annan hjälp mot alkoholmissbruk

Det är alltid bra att söka hjälp och stöd av andra när det kommer till missbruk. Men här är också några hjälpmedel man kan prova att ta till.

Previct – app med alkoholmätare

Previct är en app med liten trådlös alkoholmätare. Förutom nykterhetstest så kan patienten få ytterligare stöd, och en digital behandlingsassistent som kan se avvikelser från mönstret i realtid, vilket möjliggör rätt insats till rätt individ i rätt tid. Fås via vården.

Alkoholhjälpen – ett självhjälpsprogram

Alkoholhjälpen är ett självhjälpsprogram där man kartlägger sin egen konsumtion, risksituationer, negativa konsekvenser och mönster. Man får också en rådgivare som ger återkoppling. Utöver detta finns ett diskussionsforum.

Måttfullt - app som håller koll på konsumtion

Måttfull är Systembolagets app som hjälper dig att hålla koll på hur mycket du dricker, din berusningsgrad, hur hälsan påverkas och hur mycket kalorier alkohol innehåller.

Internetbaserad beroendebehandling

Internetbaserad behandling finns på beroendecentrum i flera regioner. Man jobbar på egen hand med uppgifter under tolv veckor. Man har regelbunden kontakt med en behandlare.

I Am Sober – app för att hålla koll på nyktra dagar

I Am Sober är en gratisapp för att räkna nyktra dagar. Du kan också komma i kontakt med andra i ett nykterhetscommunity.

Alkohollinjen – stödlinje för förändringar

Alkohollinjen erbjuder stöd för personer som vill förändra sina alkoholvanor men också för dem som oroar sig för någon annans alkoholvanor. Stödet ges till personer över hela landet. Man får vara anonym.Telefon: 020-844448.

Bryta.nu – app med åtta stegs-program

Bryta.nu är ett åtta stegs-program i appform. De åtta stegen innehåller ämnen som hur vi ska tacka nej och planering kring att sluta dricka. Appen har en frågefunktion där man kan ställa frågor till en KBT-terapeut.

Cairy – en app med missbruksprogram

Cairy är en steg-för-steg-app där man leds till roten av sitt missbruk. Programmet bygger på vetenskapliga metoder. Man kan delta i videomöten, event och i en community med andra i samma situation.

1177 – information om missbruk

1177.se har också mycket information om riskbruk av alkohol och vad man kan göra åt det.

Apparna laddas ner via App Store eller Google Play.

Foto: TT

Utvald läsning