Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Optikern: 9 skönhetsrutiner som kan ge torra ögon

16 jan, 2023 
Fredrik Källmark
Visste du att exempelvis mascara, foundation, crèmer och botox kan ge dig torra och irriterade ögon? Här förklarar experten vilka skönhetsrutiner som kan vara skadliga och varför – samt vad du kan göra åt det.
Annons

I Sverige räknas inte torra ögon som en sjukdom. Det gör att det kan vara svårt att få rätt hjälp.

– Ofta får man bara någon form av droppar mot torrheten och det behandlar symtomet men inte orsaken. Många vet inte att det finns annan hjälp att få, säger Fredrik Källmark på Källmarkskliniken som har specialiserat sig på just torra ögon. Han menar att man måste göra som med andra sjukdomar: Söka och behandla själva orsaken.

– Har man till exempel en mag-, hud- eller reumatisk sjukdom påverkar det ögats fett- och tårbildande körtlar. Kvinnor drabbas oftare och det beror delvis på hormonerna, säger Fredrik Källmark.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Viktigt att ta hand om torra ögon

På kliniken skräddarsyr man behandlingen efter varje patient. Det sker bland annat med medicinska apparater som som båda behandlar blockeringar i fett- eller tårkörtlarna. Man samarbetar också med hudläkare, reumatolog och gynekolog. Och det är viktigt att faktiskt göra någonting åt sina torra ögon. Annars kan de leda till infektioner, sår eller till och med nedsatt syn.

Fredrik Källmark
Fredrik Källmark är Medicine doktor, Leg.Optiker och klinikchef på Källmarkskliniken som är specialiserade på torra ögon.

– Tyvärr är torra ögon styvmoderligt behandlat inom vården. Man kan få höra saker som "Det här är sådant man får räkna med" – men det är inte sant. Man ska, och kan, få bra hjälp.

Annons

Torra ögon kan också förvärras av saker som kontaktlinser, torr luft och ålder. Med åren minskar också kroppens förmåga att tillverka tårvätska.

Fillers och botox kan ge torra ögon

En annan bortglömd orsak till torra ögon är vår skönhetsrutin, det vill säga allt från behandlingar på salong till crèmer och smink.

– Behandling både med fillers och botox i ögonområdet kan ge torra ögon, säger Fredrik Källmark.

När det gäller botox, som förlamar musklerna i området, kan det bli svårare att blinka tillräckligt kraftigt för att "klämma ut" fett från de oljeproducerande körtlarna i ögonlocket.

– Vad gäller fillers kan de ligga och trycka på nerver och blodkärl så att blodförsörjningen till ögat blir sämre. Även ögonlocksoperationer och tatuering av eyeliner kan leda till torra ögon, enligt Fredrik Källmark.

Det gäller också populära procedurer som ögonfransförlängning och serum som ska få fransarna att växa sig längre.

Annons

Parfymerade ögonprodukter kan irritera ögonen och göra dem torra

En annan risk är makeup och hudvård.

– Till exempel kan en foundation äta sig in i ögat och irritera det. Köp alltid oftamologiskt och dermatologisk testade produkter av hög kvalitet. I tester har man hittat bakterier i billiga produkter, berättar Fredrik Källmark.

En mascara som är parfymerad och vattenfast irriterar ögat mer än en oparfymerad mascara som kan tvättas bort med vatten. Även färgpigment i mascara kan irritera ögat, därför är det extra viktigt att ta bort ögonmakeupen noga.

9 skönhetsrutiner som kan ge torra ögon

  1. Botox runt ögonområdet
  2. Fillers runt ögonområdet
  3. Tatuering av eyeliner
  4. Ögonlocksoperationer
  5. Ögonfransförlängning
  6. Ögonfransserum
  7. Parfymerade ögonprodukter, exempelvis mascara eller ögonkräm
  8. Foundation som inte är dermatologiskt testad
  9. Rengöringsrutinen brister och smuts/smink ligger kvar

– Ofta tror man att man har gjort helt rent, men ändå finns det rester av smink kvar. Tänk också på att köpa en rengöring av bra kvalitet. Den ska också vara dermatologiskt testad.

Ett tips är att köpa en bra rengöringsservett för ögonen på apotek.

– Även en värmemask som får ligga på ögonen i tio minuter kan vara en bra investering.

Fredrik Källmark tipsar om ett knep som hjälper mot torra ögon:

Massera de övre ögonlocken uppifrån och ner mot franskanten. Gör lätt tryck i en långsam rörelse med fingertopparna. Fortsätt sedan med att massera det undre ögonlocket i riktning från kindbenet mot franskanten. Massagen hjälper till att trycka ut fett till ögonen. Det stimulerar även körtlarna att producera nytt fett.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Foto: TT

Annons