Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Brittiska mutationen av coronaviruset dödar fler

11 mar, 2021 
fler dör av brittiska mutationen av coronaviruset
Den så kallade brittiska mutationen av coronaviruset har visat sig kunna vara dödligare än andra varianter, enligt en brittisk studie. Viruset har hittills hittats i över 100 länder och sprids även är i Sverige.
Annons

Videon kunde inte hittas

Tidigare har forskare pratat om att en av virusmutationerna som blivit vanlig i Storbritannien ska ha varit mer smittsam än andra coronavirus.

Nu kommer en ny studie som säger att den så kallade brittiska varianten av coronaviruset, som kallas B.1.1.7, också kan vara mer dödlig.

"Det brittiska coronaviruset bör tas på allvar"

Studien, som gjorts av forskare i Storbritannien, publicerades under onsdagen i British Medical Journal och visar att B.1.1.7 kan vara över 30 procent mer dödligt än andra varianter.

”I kombination med virusets förmåga att spridas snabbt gör det här B.1.1.7 till ett hot som bör tas på allvar”, säger forskaren Robert Challen som varit med och lett studien till nyhetsbyrån Reuter i England.

Fler dödsfall till följd av brittiska viruset

I studien har man jämfört antalet dödsfall till följd av det här brittiska viruset med antal dödsfall till följd av andra coronavirus.

Man såg då att 227 personer av 54 906 smittade avlidit till följd av brittiska virusvarianten, jämfört med 141 avlidna, av lika många som smittats av andra typer av coronavirus.

Annons

Än så länge är studien liten och nu inväntar man studier från andra länder för att kunna dra ytterligare slutsatser.

Viruset har hittats i över 100 länder

Den första varianten av det här viruset upptäcktes i Storbritannien i september 2020. Sedan dess har det hittats i över 100 länder, även här i Sverige. Folkhälsomyndigheten har tidigare konstaterat att vi har en omfattande spridning av B.1.1.7 runt om i landet.

Utöver den ursprungliga varianten av coronaviruset, och den brittiska, pratar man framför allt idag om ytterligare två varianter – den sydafrikanska och den brasilianska.

De två senare verkar dock inte spridas i samma utsträckning som den brittiska, utifrån vad man hittills sett. Framför allt inte här i Europa.

Precis som med de andra coronavirusen så är det vaccin som kan stoppa framfarten av det just nu. Vaccinet mot coronaviruset ska enligt forskare även fungera på den här brittiska virusvarianten.

Källa: Reuter Foto: TT

Annons