Annons

Annons

Matkombos som maxar hälsoeffekten

Rätt kombination av ingredienser ger både bättre smak - och fler hälsofördelar. Här är livsmedlen du bör äta ihop - och exempel på mat du inte bör blanda!


Genom att kombinera rätt ingredienser kan du få ut mer av din mat, både ur smak- och näringssynpunkt. Det finns matkombinationer som skapar ordentliga hälsovinster – men också blandningar som får motsatt effekt.

Toppen-kombos

Bacon + apelsinjuice

Annons

Rökta charkvaror innehåller ofta konserveringsämnena nitrit eller nitrat, som sedan ombildas till skadliga nitrosaminer vid både tillagning och i matspjälkningssystemet. Nitrosaminer misstänks kunna orsaka cancer och ökar i mängd vid långvarig tillagning i höga temperaturer. C-vitaminet i apelsinjuicen motverkar ombildningen och neutraliserar den skadliga effekten.

Vinäger + mat i järngryta

Järn är viktigt för kvinnor i fertil ålder och finns naturligt i både vegetabiliska och animaliska produkter. Bästa källan är rött kött, men du kan öka nivåerna genom att laga mat i en järngryta. Grytan fäller en liten mängd järn i maten du tillagat i den, vilket gör att även vegetariska rätter blir bra järnkällor. Använder du dessutom syrliga livsmedel, som citron eller vinäger i maten, så hjälper detta till att lösa ut järn ur grytan.

Senap + kål

Sulforafan är en cancerbekämpande antioxidant som finns rikligt i kålväxter som broccoli, blomkål och brysselkål. Brittiska studier har visat att enzymet myrosinas boostar den antioxidantiska effekten ordentligt. Myrosinas hittar du i rädisor, senap, wasabi och vattenkrasse.

… och botten-kombos

Grönt te och leverpastejsmörgås

Grönt te hämmar järnupptagningen och är ett mindre bra alternativ om det är järnet i leverpastejen du är ute efter. Även kalciumrika drycker som mjölk och yoghurt påverkar järnabsorptionen negativt.

Kaffe + fett

Att avsluta en fet måltid med en balja kaffe är både vanligt – och mindre klokt! Studier har visat att javakoppen kan höja blodsockernivåerna till samma nivåer som hos en person med diabetes. Anledningen är koffeinet, som i kombination med mättat fett försämrar kroppens förmåga att rensa ut socker från blodet.

Fullkorn + mineraler

Grova fullkornsprodukter innehåller fytinsyra, som gör det svårare för kroppen att ta upp mineraler. Skippa därför frukostgröten om du vill ha ut maximal effekt av morgonägget. Om du blötlägger grynen innan du kokar dem försvinner en stor del av fytinsyran.

Källor: Livsmedelsverket, Svenska Livsmedel, Women’s Health, Wikipedia

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…