Annons

Annons

Knuffmetoden: Så partnerpeppar ni varandra

Superparet Michelle och Barack Obamas relation har blivit världskänd för sin styrka och stabilitet. Här är deras hemlighet: Knuffmetoden.

Gör som president Obama – byt ut gnäll mot pepp och få en bättre relation.

Michelle och Barack Obama undviker konfrontationer med knuffmetoden.

USA:s president Barack Obama och hans fru Michelle har ett varmt och kärleksfullt förhållande. De visar sina känslor öppet, rör vid varandra och har berättat om sin ömsesidiga respekt.

Annons

En del av deras hemlighet är ”nudge”-metoden, enklast översatt knuffmetoden. Det är ett positivt sätt att kommunicera som blivit populärt bland politiker för att föra ut budskap och som också kan användas i förhållanden.

Gilla MåBra på Facebook

Hur då? undrar du.

Jo, i stället för att ge order ”knuffar” du din partner försiktigt i rätt riktning, genom att lyfta fram det positiva och göra honom delaktig. På så vis kan du ta upp känsliga ämnen utan att det blir bråk.

– Nudging skapar en trevligare atmosfär och tonläge i en relation. Man får känna att man styr lite själv och blir involverad, säger legitimerade psykologen Eva Rusz, som skrivit om metoden i sin bok Relationskoden – de 6 viktigaste koderna för ett bättre relations- och sexliv.

Det finns framför allt två sätt att använda knuffmetoden. Att presentera sina önskemål som ett val, i stället för att ge en order, är ett av dem.

– En kvinna var jätteirriterad på att hennes man aldrig bytte ut handtaget till toadörren. Så hon sa: ”Älskling, vad vill du helst göra: Byta ut handtaget eller åka och handla på köpcentret?” Han sken som en sol och fixade handtaget jättesnabbt, berättar Eva Rusz.

– Får man ett val kan man ha lite roligt och garva åt att man inte kommer undan. Det blir lite lekfullt.

Det andra sättet att ”knuffa” är att förstärka det positiva han gör för att få honom att fortsätta på den vägen. Alltså inte hacka varje gång det blir fel, utan ge beröm när det funkar. Säga: ”Vad bra att du säger till barnen på ett så mjukt sätt!”, i stället för att klaga när han inte gör det.

På så vis förvandlas gnäll till pepp, samtidigt som man kan ändra beteenden som skapar konflikter.

– Det finns studier som visar att om du struntar i missarna vid inlärning så lär du dig snabbare, säger Eva Rusz.

Tonläget är också en del av den positiva förstärkningen.

– Det är viktigt att man börjar med att visa att man känner vördnad och respekt. Det handlar om att få den andre att känna en god känsla, fast det man tar upp inte är bra.

– Att säga ”älskling” och sänka rösten ger mer energi än att hamna i vrede och ilska.

Men det är ingen idé att vrida ut och in på sig för att hitta knuffmöjligheter i alla situationer – metoden passar inte alltid.

– Jag tror framför allt på att använda knuffmetoden när det funnits mycket nej i ett förhållande. När man bett om saker och stött på patrull hela tiden, säger Eva Rusz.

Knuffmetoden i korthet:

Ge partnern ett val: ”Vill du helst laga mat eller diska?” (I stället för att säga ”Jag är trött på att alltid diska – nu får du göra det!”)

Lyft fram det positiva för att förstärka ett beteende: ”Vad god mat du lagar, älskling! Kan du inte göra något smaskigt i morgon också?” (I stället för att säga ”Du lagar bara mat när det passar dig – varför är det jag som ska stå vid spisen varje kväll?”)

4 sätt att bli par-positiva

  1. Skapa en positiv stämning genom att medvetet lyfta fram det som är bra med din partner. Fundera på varför du valde honom från början, dagdröm om honom på jobbet eller tänk på tre goda handlingar som han gjort för dig.
  2. Prova att ta upp även jobbiga saker på ett positivt sätt. Sänk rösten, kalla honom älskling och ta en sak i taget. Om det passar: Använd knuffmetoden.
  3. Ha utvecklingssamtal med varandra. Ge varandra feedback: Det här gjorde vi bra!
  4. Stötta din partner, men kolla först om han vill ha goda råd och pepp eller inte. Fråga: Älskling, får jag lägga mig i?” Om inte är det bara att backa.

Av: Anki Sydegård

Läs mer:
”Jag är otrogen på nätet – är det fel?”
Därför vill kvinnor ha upptagna män…
10 vanliga fel som män gör i sängen…

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…