Annons

Annons

Jenny Strömstedt: Ge mors dagspresenten till en annan mamma

Har du tänkt ge mamma en present på mors dag? Ge den i stället till en annan mamma, tycker Jenny Strömstedt.

Vi blir allt mer intresserade av att fira mors dag i Sverige. Åtminstone googlade vi på ”mors dag” och ”mors dag present” nästan dubbelt så mycket i maj 2015, jämfört med året innan enligt en undersökning från CupoNation.

Annons

Men vad önskar sig Sveriges 2,8 miljoner mammor i present på mors dag? Enligt Svensk handel är det att bli bjuden på middag, följt av blommor – och var femte vill inte ha något alls.

Läs även: Katarina Taikons dotter:Jag fick aldrig vara stolt över min mamma

I år valde författaren och journalisten Jenny Strömstedt att ge bort sin present och i stället skicka en gåva via Unicef, till en mamma i en mer utsatt situation.

– Jag skulle önska att alla mammor kunde förstå hur viktiga de är för att stötta och se varandra, också över landsgränserna. Vad jag kan ge till andra mammor som befinner sig i kris, krig och fattigdom, kommer också i förlängningen göra världen rikare och fredligare för mig och mina barn. Allt hänger ihop, säger hon.

Läs även: Trebarnsmamman Teresa Fröling: Alla mina barn har diagnoser

Under våren reste Jenny Strömstedt tillsammans med Unicef till en by i nordvästra Kenya. Där mötte hon trebarnsmamman Everlyne Ewo, som fick sitt första barn som 16-åring och då tvingades sluta skolan.

jenny

– Mötet med Everlyne fick mig att inte bara rationellt utan också känslomässigt verkligen förstå hur viktigt det är att världen satsar på att förbättra kvinnors möjligheter att välja sina liv, för att det ska bli bättre för alla. Jag blev helt enkelt jäkligt arg, och fylld av vilja att bidra med det lilla jag kan, säger Jenny Strömstedt.

Läs även: Då är det tuffast att vara mamma

Genom Unicef har Everlyns barn blivit vaccinerade, och nu vill alltså Jenny Strömstedt ge bort sin mors dagspresent så att fler mödrar kan få samma chans.

– Jag kommer fortfarande få kramar och kanske en gofika på eftermiddagen. Men Niklas har köpt ett morsdagspaket i Unicefs gåvoshop som hjälper tre nyblivna mammor till en bra start. Det är sjukt mycket roligare att få än en rosenbukett från livsmedelsbutiken.

Artikeln publicerades ursprungligen på Femina, för mer läsning därifrån – klicka här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…