Annons

Annons

Hur länge håller köttfärsen i kylen?

Kan man använda köttfärsen när den blivit lite brun i kylen? Experten har svaret!


Har din köttfärs plötsligt tappat sin vackra röda färg till en mindre tilltalande nyans av brun? Ja, då är det lätt att skjuta upp middagsplanerna. Därför kan det vara bra att veta hur länge köttfärsen kan ligga orörd i kylskåpet.

Annons

Vi ställer frågorna till Elisabet Qvarford, vd för Svenskt kött.

Vad gäller för…

…butikspackat kött?

– Kött som mals i butik bör tillagas inom 48 timmar. Förut var det bara 24 timmar, men efter flera tester beslutade Livsmedelsverket att ändra på sina rekommendationer.

Tips: Matbutiker brukar fortfarande märka sitt kött med hållbarhet på ett dygn. Så köper du köttfärsen på en lördag är det helt okej att vänta med att laga lasagne tills på måndag. Om du inte vet skillnaden mellan butiksmald köttfärs och köttfärs med lång hållbarhet så är ett knep att kolla på förpackningen. Butikerna packar ofta i gladpack.

…lång hållbarhet?

– Köttfärsen som håller längst är den som ligger förpackade i en modifierad atmosfär. Låter du köttet ligga kvar i förpackningen klarar den att ligga i åtta dagar (från det att den blev förpackad).

Tips: Vill du att köttet ska hålla längre bör du lägga den i frysen, gärna direkt efter att du handlat det. Hur länge klarar sig köttfärs i frysen då? Jo, en måttstock är att fläskkött håller i ca 4-5 månader, blandfärs ca 5-7 månader och nötfärs ca 8-12 månader. När det är dags att tina ska det gå snabbt. Effektivast är om du lägger plastpåsen i vatten.

…egenmald köttfärs?

– Mycket beror på hygien, men jag tror att de som väljer att mala själva även tillagar det samma dag, vilket också är min rekommendation.

Tips: Se till att rengöra köttkvarnen innan användning. Även om du tycker att den ser ren och fin ut var det antagligen ett tag sedan du malde kött senast.

I vilken temperatur klarar sig köttfärsen bäst?

– Köttfärs trivs bäst när det är lite kallare i kylskåpet, helst ska det vara 4 grader. Vanligtvis är våra kylskåp inställda på 8 grader. Det kan kanske vara bra för mejeri, men inte för kött.

Hur blir det om man har tillagat köttfärsen? Hur länge kan man spara en låda med köttfärssås?

– Jag själv skulle se till att lådan blir uppäten inom loppet av 3-4 dagar.

Här hittar du flera goda och nyttiga MåBra-recept:

Köttfärsspett med orientaliska smaker

Köttfärssås som i Italien

Köttfärs och vitkålsrisotto

Köttfärsgryta

Köttfärssoppa

Av Bella Beiron
Bild Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…