Annons

Annons

”Hjälp, min man är en hopplös slarver!”

Måste du också tjata på din man så att han får någonting gjort? (Bild: Thinkstock)

Så här skriver signaturen ”Snart sexstrejk” till MåBra:s sexolog Annica Frithiof:

Fråga:
Jag orkar snart inte med min man längre. Han glömmer att betala räkningar och vi har därför fått flera betalningspåminnelser. Jag får påminna honom om allt: att komma ihåg gymnastikkläder till barnen de dagar han ska lämna dem på skolan, att köra ut soptunnan när den ska tömmas, att köpa present till hans släkt när de fyller år och så vidare.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Det här tjatandet går mig på nerverna och ingenting händer. Det påverkar vårt förhållande och sexliv. Det enda sättet att slippa tjata är att göra allt själv, men jag arbetar också heltid och har redan ansvar för städning och matinköp. Hur får jag honom att lyssna?

Svar:
Du beskriver ett tydligt missnöje med er arbetsfördelning men också med din partners sätt att sköta sina uppgifter. Jag kan inte låta bli att undra om din man är lika bekymrad. I alla parrelationer uppstår konflikter och missnöje. Frågan är hur man som par handskas med dessa. Det viktigaste är att båda drar åt samma håll, att det finns engagemang och vilja till förändring hos båda parter. Båda måste ha en vilja att arbeta med relationen.

Jag föreslår att ni börjar med att fundera på er kommunikation. Tänk efter hur ni pratar med varandra.  Hur tydliga är ni mot varandra? Det är lätt att kräva saker av den andra, att man berättar vad man tycker att den andra ska göra och gärna ändra på. Mer framgångsrikt är ofta att framföra sina önskemål, att verkligen lyssna på den andra och be om förklaringar och förtydliganden. Ni båda behöver fundera på vad är jag beredd att ändra på och vad är jag inte beredd att ändra på.

Kan du lista allt ni gör hemma under en vecka eller en månad? Hur lång tid tar detta på ett ungefär? Be honom göra det samma och sätt er sedan och jämför. Gör tillsammans en plan som innebär att ni får olika ansvarsområden som totalt tar ungefär lika mycket tid. Diskutera toleransnivån och kom överens om en gemensam lägstanivå kring vad som måste göras.

Ni ska försöka vara så konkreta, klara och tydliga som möjligt. Ömsinthet och respekt är grundstenen för en hållbar parrelation. Har man en positiv grundinställning till varandra så har man ett bra försvar mot förakt och fientlighet.

/Annica

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…