Annons

Annons

Hitta julharmonin med dofterapi

Julen är dofternas tid. Med aromaterapi kan du slappna av – eller bli pigg. Dofterna lindrar värk, motar förkylning – och skapar en romantisk atmosfär.

Dofterna kan hjälpa dig att slappna av.

Dofterna kan hjälpa dig att slappna av.

Aromaterapi handlar om dofter som används för att nå en välgörande effekt. I tusentals år har aromer använts för medicinskt bruk, bland annat inom ayurveda. I aromaterapin används starkt koncentrerade eteriska oljor som utvinns ur frön, bär, rötter, blommor, blad och citrusskal.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– De är väldigt kraftfulla och ska aldrig användas direkt på huden, säger Marie Eckerstrand, diplomerad aromaterapeut på Serenity i Sollentuna.

Hon berättar att vi kan tillgodogöra oss aromaterapi både genom huden och via andningsorganen. Men innan man använder oljorna till massage ska de blandas med en vegetabilisk olja, helst kallpressad som har vitaminerna bevarade. Bra oljor är mandel- och tistelolja men också vanlig oliv- eller rapsolja.

Droppar i badet

– Det är en lisa för själen att bada med eteriska oljor, säger Marie Eckerstrand. Tappa upp ett varmt bad och droppa i oljorna. Ligg i badet i minst 20 minuter så att oljorna hinner tränga in i huden. Duscha inte efteråt, oljorna fortsätter att verka på huden flera timmar efter badet.

Några tips:

Bli förförisk: Vissa oljor har afrodisierande verkan. Blanda 1 droppe jasmin, 2 droppar ylang ylang och 2 droppar svartpeppar direkt i badvattnet så kommer du i en härlig stämning. Rosenolja stärker din sexualitet.

Bli lugn: Ett underbart aromabad gör du med 2 droppar lavendel och 3 droppar apelsin. Andra lugnande oljor är citronmeliss, jasmin, mandarin (undvik att använda i solen), muskatell salvia (inte ihop alkohol).

Dofter i rummet

En aromalampa sprider väldoft i luften. Fyll vattenskålen och droppa i 3–10 droppar eterisk olja. Tänd ljuset under och njut.

Doft på en mer begränsad yta ger en aromasten. Den är gjord av lera och är lite porös. Droppa ett par droppar eterisk olja på stenen. Ställs på ett bord, eller på skrivbordet där man sitter och jobbar.

Aromaterapi i lyxformat ger en aromafontän som kopplas till elurtaget. Vattnet och de eteriska oljorna cirkulerar runt. Fontänen motverkar även torr inomhusluft.

– Man kan göra mycket själv hemma med eteriska oljor. När jag ska ha gäster tar jag eteriska oljor på trasan när jag våttorkar. Då sprids en härlig doft i hela rummet, säger Marie Eckerstrand.

Några sköna blandningar för lampa, sten och fontän:

Skapa julstämning: Ta 3 droppar vardera av kanelblad, kardemumma och apelsin.

Höj stämningen: Ta 3 droppar litsea cubeba och 2 droppar mandarin.

Bli glad: Ta 2 droppar apelsin, 3 droppar mandarin och 1 droppe ylang ylang.

Bli varm och rofylld: Ta 3 droppar apelsin och 2 droppar vardera av kanelblad och muskatell salvia.

Anti-virus: Ta 3 droppar vardera av lavendel och eucalyptus, och 4 droppar tea-tree.

Dämpa förkylningen: Ta 5 droppar eucalyptus och 2 droppar vardera av lavendel och pepparmynta.

Oljor på huden

Att blanda en egen massage- eller kroppsolja är enkelt. Till 1 msk vegetabilisk olja tar man max 6 droppar eterisk olja. Använd max tre eteriska oljor åt gången. Vill man göra en större mängd tar man 25–30 droppar till 1 dl vegetabilisk olja.

Några dofttips:

Bli lugn och avslappnad: Gör en härlig massageolja för natten med 2 droppar vardera av lavendel, ravensara och muskatell salvia.

Bli förförisk: För en sensuell massage kan du använda samma recept som till aromabadet, men blanda ut de eteriska oljorna med en vegetabilisk olja.

Bli pigg och full av energi: Ta 3 droppar vardera av citron och ravensara. Bergamott är en annan energigivande olja, medan svartpeppar, imortell och ravensara är stimulerande och stärkande.

Av Kristina Rosenberg

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…