SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

07 feb, 2022 
AvLukas Ernryd
kvinna använder nässpray
Nässpray ska inte användas i längre perioder. Därför är det bättre att tänka på andra sätt för att bli av med nästäppan. Vi har listat fem enkla knep.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Andningen sker – turligt nog – automatiskt.

Det är först när vi får problem med att andas, som vi inser att vi tar processen för givet.

Att bli täppt i näsan ger dryga besvär, inte minst nattetid.

TV: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppanBrand logo
TV: Skippa nässprayen – 5 husmorstips som lindrar nästäppan

Då är det lätt att vilja kasta sig över nässprayen men det är inget man ska ägna sig åt en längre tid. Absolut max tio dagar i följd, men läkare brukar rekommendera ett betydligt färre antal dagar än så.

Vid längre användning så vänjer sig slemhinnan i näsan och svullnar om man inte använder sprejen. Med andra ord: En ond spriral.

En bra grundregel att tänka på är att nästäppan ofta går över av sig själv efter några dagar. Och under tiden kan man ägna sig åt några riskfria knep för att lindra besvären. Tipsen kommer från Tidningen Land.

Annons

Fem sätt att lindra nästäppa – utan nässpray

1. Ligg med högt huvud

Ett högt placerat huvud kan dämpa svullnaden i näsan. Skapa ett litet berg av kuddar under knoppen. Att lägga dessa under madrassen kan göra det lite mer bekvämt.

2. Lindra med matolja

Orsaken nästäppa kan variera. Allergi, förkylning, känsliga slemhinnor, graviditet och överanvändning av nässpray är några exempel. Men ibland kan besvären bero på torra slemhinnor. Prova då att smörja dessa med vanlig matolja.

3. Undvik "triggers"

Vad ena människan uppfattar som en doft kan vara en odör för någon annan.

Vi är olika.

För vissa kan alkohol, viss sorts mat, torr luft, tobaksrök eller parfymer trigga igång så kallad "vasomotorisk rinit". Detta är en reaktion som innebär rinnande snuva, nysningar och nästäppa. Orsaken är extra känsliga slemhinnor, som vissa har. Svaret är att helt enkelt undvika dessa saker.

4. Koksaltlösning

Apoteket har koksaltlösning och nässköljare. Det kan vara till en stor hjälp om du har en rejäl snuva eller en särskilt envis nästäppa.

Du kan också göra din egen koksaltlösning. Vi berättar hur du gör i denna artikel.

5. Klassiskt ångbad

Detta är den traditionella metoden och är husmorsknepet i kvintetten av tips. Att andas in ångor från ett vattenbad, med timjan eller mynta, kan indra nästäppa på grund av örternas eteriska oljor som verkar avsvällande i luftvägarna.

Se också: 5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
Se också: 5 saker som hjälper vid förkylning
Annons