Annons

Annons

Grannarna Anna, Maria och Elli: ”Vi hittade träningsglädjen – tillsammans”

Ensam är inte alltid starkast när det kommer till träning – speciellt inte när man har svårt att få tiden att räcka till. De här tjejerna har hittat en lösning tillsammans!


36-åriga Anna von Koch bor med sin make, två barn och två bonusbarn i ett hus i Sollentuna. Vardagen går i ett. Heltidsarbete, hämtning och lämning på förskolan, kvalitetstid med familj och vänner samt fritidsaktiviteter – ibland blir det svårt att hinna med.

Annons

– Och så springer jag med grannarna två gånger i veckan. Det är heligt. Då får man inte boka in något annat, säger hon.

Men innan Anna började kompisträna var det svårt att få kontinuitet i träningen. Hon beskriver sig själv som en ”dra-igångare”, en person med många idéer som gärna drar ihop vänner för träning eller aktiviteter. Men ganska snart tröttnar hon, tappar motivationen och hoppar på nästa grej.

Generna kan ligga bakom din (o)vilja att träna

– Jag har anmält mig till flera lopp genom åren för att sedan hoppa av i sista sekund. Antingen för att någon annan har hoppat av eller för att jag haft brist på motivation, säger Anna.
Men den här gången har det varit annorlunda. Sedan Anna började träna med grannarna Maria och Elli har hon lyckats hålla igång löpningen längre än någonsin tidigare.

Elli och Maria hade funderat på att börja springa i över ett år, men ingen tog tag i saken – förrän Anna kom in i bilden.

– Det började med att jag drog igång Elli, och sedan fick hon med sig Maria. De behövde hjälp att komma igång, och jag behövde hjälp att fortsätta, förklarar Anna.

Grannarna tränar ihop

Kanske är det just därför det har gått så bra med kompisträningen, tänker hon. Här finns tre personer med olika egenskaper och styrkor som kompletterar varandra. Anna drar i gång, Maria håller i och Elli står för träningsschema och struktur. Maria tror även att det handlar om det faktum att tjejerna inte var så nära vänner när de startade.

– Jag och Anna kände inte varandra alls. Vi har lärt känna varandra genom löpningen och det tror jag hjälper. Det är lättare att banga om man har bestämt något med sin syster eller bästa vän, säger hon.

Träningsupplägget har också hjälpt. De började med lätta intervaller där de varvade två minuters löpning med två minuters gång. I dag, ett halvår senare, springer Maria en halvtimme i sträck utan problem.

Så håller du motivationen på topp – hela tiden

– Det har verkligen hänt något. Jag orkar så mycket mer nu, säger hon.

Men det är inte bara konditionen som har blivit bättre. Tjejerna har även hittat en träningsglädje som de inte hade tidigare.

– Förut kunde jag inte förstå människor som pratade om att det var så skönt att träna och att de längtade efter att få komma ut och springa. Men nu förstår jag det där suget. Nu ger jag mig till och med ut på egen hand – för att jag känner att jag verkligen vill, säger Maria.

AV SOFIA BÖRJESSON

FOTO JONAS BILBERG

Grannarna tränar ihop

Så tränar tjejerna:

Elli tycker om att strukturera och planera. Därför föll det sig naturligt att hon sammanställde ett träningsprogram. Hon utgick från löparproffset Malin Ewerlöfs träningsprogram för nybörjare och gjorde några förändringar för att det skulle passa gruppen bättre.

– Jag bytte hennes tre dagar i veckan mot två, och så gjorde jag själva träningen ännu snällare, förklarar hon.

Upplägget var intervaller som blir tuffare med tiden.

Den första veckan joggade tjejerna i 2–3 minuter och gick sedan i 2 minuter, detta under 20 minuter per tillfälle. Allt eftersom veckorna gick lades flera minuter till på joggingen, och efter fyra veckor sprang de i 5 minuter och gick i 1 minut under totalt 30 minuter.

Efterhand fortsatte de att trappa upp löpningen och efter 12 veckor varvade tjejerna 16 minuters jogg med 1 minuts rask gång under cirka 35 minuter.

Varje pass inleddes med 10 minuters rask promenad.

 

Anna von Koch
Bor: Sollentuna utanför Stockholm
Ålder: 36 år
Familj: Man, två barn och två bonusbarn
Yrke: Reporter

Maria Solén
Bor: Sollentuna utanför Stockholm
Ålder: 44 år
Familj: Sambo och två barn
Yrke: Arbetar med marknadsundersökningar

Elli
Bor: Sollentuna
Ålder: 43 år
Familj: Man och tre barn
Yrke: Projektledare

 

Läs också: Så hittar du motivationen att träna oftare

Hitta motivationen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…