Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför svullnar magen när jag äter lök?

13 feb, 2024 
Kvinna som äter pizza tar sig för magen
När "Olivia" äter lök, tofu och rött kött blir hon svullen i magen. Hon undrar om hon är allergisk mot något eller vad det kan vara som orsakar magknipen och besvären. Läkaren Christina Lundell svarar och förklarar vad Fodmap är.
Annons

Fråga: Varje gång som jag äter mat med lök i svullnar magen upp och det kan göra rejält ont. Jag har samma problem med tofu och om jag äter rött kött känns det som att jag har svalt en stenbumling. Jag blir inte dålig i magen och har aldrig kräkts av de här besvären, men det kan bli en knipande känsla samt svullenhet. Är jag allergisk eller vad beror det här på? Många maträtter innehåller ju just lök så det är svårt att undvika… /Olivia

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Läkaren Christina Lundell svarar: "Läs om Fodmap "

Att reagera på något vi äter är vanligt. Det gör många av oss. För ungefär var tionde svensk är besvären mer omfattande. I ditt fall låter det som att besvären påverkar ditt liv och att besvären kommer ganska ofta.

Annons

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du beskriver också en tydlig koppling mellan viss sorts mat, till exempel lök (som kan vara tufft för många magar) och tofu. När du äter kött beskriver du en ganska annorlunda reaktion.

Spontant låter det som att du har en mildare variant av irritabel tarm, IBS, men för att ta reda på det behöver man först ta reda på att det inte är något annat. Det kan vi tyvärr inte göra så här utan det behöver ske hos din läkare.

Men du beskriver inte några symptom som får mig att tänka att det är bråttom, du har inte kräkts, tarmen fungerar som vanligt, jag tänker att du inte har allvarligare besvär.

Om du vill kan du börja med att fundera lite på hur livet ser ut i övrigt, med stress, matvanor, alkohol, kaffe.

Du kan också läsa på mer om Fodmap. I viss mat finns det ämnen (fermenterbara kolhydrater förkortat Fodmap) som är tuffare för tarmen, de kan orsaka gasbildning, ömhet, uppkördhet. Några exempel på kost med mycket sådana här ämnen är lök, bönor, linser, jordärtskockor, mjölkprodukter, vete, äpplen och avokado. Viss sorts tofu är också rik på Fodmap.

Om man under en period väljer livsmedel som innehåller mindre av de här ämnena så kan besvären minska. Det finns specialintresserade dietister som kan bistå, men man ska inte äta alltför restriktivt under lång tid. Om besvären blir värre eller inte ger med sig vill jag rekommendera att du ber om en utredning.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons