Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag blir inte av med min fotvårta –hur tar jag bort den?

28 nov, 2023 
Bild på fötter vid sidan av innetofflor
"Silje" har länge haft en fotvårta som hon inte blir av med och undrar om det inte går att frysa bort den. På vårdcentralen säger de dock att vårtan kommer att försvinna av sig själv. Läkaren Michael Seipel ger råd om behandling.
Annons

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha svar på två frågor om det går för sig. För det första så har jag en envis ganska stor vårta under foten. Har haft den i många år nu, minst tio. Har även en mindre under stortån som kom något år senare. Har försökt med vårtmedel, plåster, filat, försökt luckra upp den och så vidare. Tagit upp detta vid besök hos distriktssköterskan genom åren men sköterskan säger att de kommer att gå bort av sig själv och att det bara är att vänta ut det. Hon tycker vårtmedel, frysning och så vidare är bortkastat för de läker först när de själva vill. Men jag blir tokig på den här vårtan som inte försvinner vad sköterskan än säger. Det är fult, känns äckligt och gör dessutom ont när jag går. Det är också tråkigt att inte kunna gå barfota.

Har försökt komma till hudläkare för att höra om man kan frysa bort den, men det är hopplöst att få remiss från vårdcentralen. Finns det verkligen inget man kan göra?

Annons

Min andra fråga gäller en liten bula på min underläpp. Har haft den i 3–4 veckor nu och den försvinner inte. Vad kan det vara? Behöver jag vara orolig eller kommer den att försvinna? /Silje

Läkaren Michael Seipel svarar: "Vårtorna brukar försvinna spontant inom två år"

För att börja med vårtorna så orsakas dessa av en virusinfektion i huden. Viruset som heter humant papillomvirus finns i många olika former och ger olika typer av vårtor. Hand- och fotvårtor heter på fackspråk verruca vulgaris. Dessa är mycket vanliga och de allra flesta av oss har någon gång haft vårtor, vanligen under skolåren. Smittan sker både genom direkt och indirekt kontakt. Med det sistnämnda menas att smittöverföringen sker via våta handdukar eller fuktiga golv i duschar och omklädningsrum. Inkubationstiden är lång, oftast flera månader. Hos cirka två tredjedelar av de som drabbas försvinner vårtorna spontant inom två år men de kan också finnas kvar under många, många år. Att de försvinner spontant tror man beror på att de så småningom upptäcks av kroppens immunsystem, inte beroende på att ”de själva vill”.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Man kan, ibland men inte alltid, skynda på förloppet genom att lokalbehandla vårtan så som du har gjort. Det finns många olika metoder och medel. Frysning och kirurgi är något man tar till först när vårtor ger upphov till mycket påtagliga besvär, i första hand frysning.

Vad jag reagerar på i din beskrivning är att du ”har ont när du går”. Detta plus att du har behandlat så ambitiöst under många år tycker jag nog kunde motivera en bedömning hos en hudspecialist. Den rent ”kosmetiska sidan” är inget som är prioritet i dagens sjukvård utan det är medicinska besvär som avgör. Om primärvården nu inte vill hjälpa dig så skulle du kunna vända dig till en privatpraktiserande hudläkare. Jag kan se på din adress att sådana finns i ditt närområde.

Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötterBrand logo
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

Så till din andra fråga. Det kan finnas många olika förklaringar till din bula på underläppen. Man måste se den och känna på den för att kunna ställa en riktig diagnos. Några frågor i sammanhanget är om den sitter på in- eller utsidan av läppen? Sitter den nära ytan, kanske med sårbildning, eller ligger den inne i läppen? Har läppen en avvikande färg över bulan? Är den hård eller mjuk? Öm eller oöm? Några andra symtom från munhålan? Som du ser finns det många frågor att ställa i sammanhanget. Med all sannolikhet rör det sig om en godartad förändring men jag tycker ändå att du ska be en läkare på din vårdcentral ta en titt på bulan.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons