Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Vågar inte ta folk i hand – vad kan jag göra åt handsvetten?

15 maj, 2025
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Orolig kvinna
Läsaren har alltid svettats mer än andra. Men sen en tid tillbaka har det blivit så pass illa att hon inte längre vill socialisera. Finns det någon hjälp att få? frågar hon läkaren Hanna Brännlund.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

Ända sedan tonåren har jag alltid svettats mycket, mer än andra. Nu sista åren har det bara blivit värre. Jag skäms över detta och drar mig undan många sociala situationer då det är så jobbigt. Det är främst handsvetten som är värst, men jag svettas även mycket i armhålorna.

Om jag blir nervös eller stressad är det extra tufft och jag vågar aldrig ta folk i handen. Det här har verkligen blivit ett problem för mig. Vad ska jag göra? Finns det någon hjälp att få? Jag har provat receptfria produkter från apoteket men de hjälper ingenting.

Jag mår väl bra i övrigt, har inga sjukdomar vad jag vet. Men det här påverkar mitt mående väldigt mycket.

Annons

/Jessica, 32 år.

Läkaren Hanna Brännlund svarar: Det kan förvärra överdriven svettning

Alla människor svettas och det är en viktig funktion eftersom det är kroppens sätt att kyla ner sig och hålla rätt kroppstemperatur. I genomsnitt så svettas vi cirka en halv liter vätska per dag. Men cirka 5 procent av befolkningen drabbas av överdriven svettning, precis som du.

Det är vanligast i armhålorna, handflatorna och på fotsulorna. Men det kan också förekomma i ljumskar, underliv och även ansikte. Det finns en stor individuell variation i hur mycket man svettas och hur man upplever svettningarna.

På läkarspråk kallas överdriven svettning för hyperhidros. Orsaken till att man svettas mer än vad som är fysiologiskt nödvändigt för att bibehålla en normal kroppstemperatur är inte helt klarlagd. Vi ser dock att tillståndet kan vara ärftligt och ofta debuterar redan i barndomen. Det är vanligt att en försämring av svettningarna ses i samband med negativ stress.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tipsBrand logo
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tips

Ibland kan det finnas en bakomliggande sjukdom eller vara en hormonrubbning som ligger bakom överdriven svettning. Vanligt är också att fetma eller överkonsumtion av alkohol ger besvär med ökad svettning. Vallningar är också vanliga symtom under klimakteriet.

De vanligaste besvären och symtomen vid hyperhidros är ökad tendens att lukta svett och att man sekundärt kan få hudbesvär eller infektioner på huden på grund av svettningarna.

Det kan du göra själv

Egenvårdsråd vid överdriven svettning:

  • Noggrann hygien. Tvätta dig med mild tvål som inte torkar ut huden.
  • Använd antiperspirant. Finns både som roll on och våtservetter. Kan även användas på handflator och fotsulor.
  • Vid överdriven fotsvett, använd strumpor av naturmaterial. Ha flera par skor att byta mellan och torka skorna ordentligt efter användning.

Diagnosen hyperhidros är ofta enkel att ställa baserat på beskrivningen av besvären. Om vi misstänker att någon eventuell sjukdom kan ligga bakom så kan utredning med blodprover göras för att utesluta till exempel diabetes eller rubbning i ämnesomsättningen.

Annons

Behandling av hyperhidros

Om svettningarna, eller upplevelserna av dem, är svåra finns behandling att prova med antikolinergika läkemedel. De läkemedlen passar dock inte alla då de har en del potentiella biverkningar. En del kan även behöva och få hjälp av hudläkare med botoxinjektioner, mikrovågsbehandling eller kirurgisk behandling.

Det finns alltså hjälp att få och behandlingar att prova. I första hand så rekommenderar jag dig att prova en antiperspirant med aluminiumklorid på utsatta områden regelbundet i minst en månad. Om du inte upplever någon förbättring efter det så tycker jag att du ska kontakta din familjeläkare för fortsatt bedömning.

Lycka till!

LÄS OCKSÅ: Nattsvett och kvalster – så ofta bör du byta sängkläder

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
  • Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg – 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons