Läkaren: Då kan födelsemärket vara tecken på hudcancer
Jag undrar lite över födelsemärken. Man får ofta höra att man ska hålla koll på om de förändras. Men jag har väldigt många på kroppen och upplever att det är helt omöjligt att hålla koll på allihop. Således har jag ingen aning om huruvida de förändrats eller inte.
Kan man screena födelsemärken på något sätt eller är det till att kolla upp en och en som ser konstig ut? Jag har upptäckt några som ser ut att ha “varningstecken” då de är tvåfärgade, ojämna eller lite upphöjda. Hur bråttom är det att kolla upp en eventuell förändring?
/Taina, 42 år
Läkaren Christina Lundell svarar: Födelsemärken väcker ofta oro
Födelsemärken och fläckar är en vanlig källa till oro. Vi har lärt oss att ta dem på allvar och det är inte fel. Äntligen har antalet fall av malignt melanom minskat.
Särskilt viktigt är det att vara vaksam om man har ärftlighet för hudcancer eller själv haft förändringar tidigare. Ljus hy, frekvent solexponering och rökning är andra riskfaktorer.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Om man som du beskriver har många födelsemärken kan det vara svårt att hålla koll på om de förändras. Det är också förknippat med en liten riskökning att ha rikligt med födelsemärken så det är rimligt att be någon om hjälp att bedöma dem.
Tecken som kan vara hudcancer
Snälla födelsemärken förekommer i många olika skepnader och färger, de man ska vara vaksam på ser ofta lite annorlunda ut. De måste inte vara mörka för att behöva åtgärdas.
Om du upptäcker en förändring som inte har funnits förut, som växer, är oregelbunden i sin form, kanske blöder eller kliar och är större än 5 mm är det viktigt att få en bedömning. Hur bråttom det är beror på vilken sorts avvikelse man har, men eftersom det inte är så lätt att göra den bedömningen på egen hand kan man lika gärna be om hjälp.
Hur det går till skiljer sig åt en del mellan Sveriges regioner, men oftast börjar bedömningen med ett besök på vårdcentralen. Där jag arbetar har vi “prickmottagning” varje vecka där hudförändringar kontrolleras. Om ett födelsemärke/förändring inger oro kan man antingen få den borttagen på vårdcentralen (under lokalbedövning) eller så skickas man vidare till en hudläkare för en fördjupad bedömning.
Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten av dem som söker för kontroll av sina fläckar får lugnande besked, men man ska inte för den sakens skull nonchalera nytillkomna förändringar.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock