Migräntabletterna hjälper inte! Hur fungerar botox mot migrän?
Fråga: Jag har mycket besvär med migrän och har fått tabletter som jag ska ta vid ett anfall. Ibland fungerar de och ibland inte. Jag promenerar med hunden flera gånger varje dag. Äter en kost rik på frukt och grönt samt frukost, lunch och middag. Går på massage och akupunktur för migränen.
Det blir många sjukdagar från jobbet och är påfrestande att ha det så här. Jag äter även Cymbalta mot depression, kan den påverka negativt? Fick även tips om botoxbehandling mot migrän, hur fungerar det och hur får jag den hjälpen? Har du kanske några fler tips och råd?
/Eva, 52 år
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Tyvärr finns ingen behandling som botar migrän"
Du är inte ensam om att ha migrän. Cirka 15 procent av befolkningen har det. Migrän är vanligare bland kvinnor. Det är en kronisk neurologisk sjukdom som ger anfall av huvudvärk med illamående och ofta ljud- och ljuskänslighet.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Migrän är ärftligt, cirka 70 procent av de drabbade har en nära släkting med tillståndet. Ofta debuterar den under tonåren upp till 20-årsåldern. Det finns två typer: migrän med eller utan aura. Med aura menas en tillfällig förändring av synen och/eller stickningar i olika kroppsdelar. Det är den vanligaste formen.
Ett migränanfall brukar pågå i mellan fyra timmar och upp till tre dygn. Det vanligaste är att få cirka ett anfall per månad. Migrän kan även påverkas av förändringar i östrogennivåer vid menstruation och ägglossning. Vanligtvis mildras den efter klimakteriet, vilket kanske kan ingjuta lite hopp.
Symtom vid migrän
- Ofta ensidig huvudvärk.
- Pulserande huvudvärk.
- Ofta illamående och ibland även kräkningar.
- Känslighet för ljud och ljus.
- Huvudvärken försämras av fysisk aktivitet, till exempel av att gå i trappor.
Det låter som att du lever hälsosamt, vilket är viktigt för att minska risken för anfall. För lite sömn, oregelbundna måltider, alkohol och stress kan trigga migrän.
Det är viktigt att få en diagnos för att få rätt råd och behandling. Det finns andra typer av huvudvärk som ska behandlas på andra sätt. Till exempel huvudvärk orsakad av spänningar, nackproblem, läkemedel eller käkpressning/spända käkar. Man kan ha flera samtidigt. Att föra huvudvärksdagbok kan vara hjälpsamt för att särskilja olika typer och hitta bästa verksamma behandling.
Det är svårt att ge dig specifika råd eftersom du inte skriver hur ofta du får anfall. Men det finns inte beskrivet att läkemedlet Cymbalta mot depression skulle orsaka eller försämra migrän. Så jag tycker inte att du behöver byta ut den om du har god effekt av den behandlingen mot depression.
Den vanligaste behandlingen är anfallskupering, en tablett man tar i början av ett anfall för att korta ner det och minska symtomen. Vid få och lindriga anfall räcker oftast receptfria läkemedel. Vid svårare migrän behövs receptbelagda läkemedel.
Har man mer än tre migränanfall per månad kan förebyggande behandling vara aktuellt. Det kan minska antalet med cirka 50 procent, mildra attackerna och göra dem mer lättbehandlade. Tyvärr finns ingen behandling som botar eller ger total symtomfrihet.
Botoxbehandling är förebyggande mot kronisk migrän, alltså minst 15 huvudvärksdagar per månad. Det muskelavslappnande medlet ges som injektioner var 12:e vecka på upp till 39 ställen i muskelområden i ansikte, huvud och nacke. Om det kan vara aktuellt skickar vi inom primärvården remiss till neurologmottagning.
Jag tycker att du ska börja med att boka en tid hos din vårdcentral för bedömning och råd kring vidare behandling av din migrän.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT