Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kan jag verkligen lita på att mässlingvaccinet ger skydd?

29 maj, 2023 
Kvinna tar vaccin mot mässling
Signaturen "Undrande mormor" hade mässling som liten och är orolig för smitta. Kan jag lita på att mässlingvaccinet ger skydd? frågar hon läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Nu har det ju varit fall av mässling i Sverige igen och smittan ska dessutom ha skett på sjukhus. Själv hade jag den här sjukdomen som barn och både mina egna barn och barnbarn har blivit vaccinerade. Kan det vara så att man inte riktigt kan lita på att vaccineringen ger skydd? /Undrande mormor

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Läkaren Michael Seipel svarar: "Mässlingvaccinet kan ges redan från sex månaders ålder"

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom vilken är fruktad då den kan ge allvarliga följdsjukdomar. Mässling är fortfarande en vanlig sjukdom i låginkomstländer och orsakar där ett stort antal dödsfall bland spädbarn och små barn. Även i Europa har man på senare år, då och då, haft större och mindre utbrott i flera länder. Sverige har drabbats vid några tillfällen men hos oss är mässling i dag en ovanlig sjukdom. De enstaka fallen du läst om upptäcktes dels på ett barnsjukhus i Stockholm och dels i Göteborg. Det rör sig inte om större utbrott utan, som sagt, enstaka fall. Åtgärder har vidtagits både för smittspårning och behandling av eventuell smitta.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

I Sverige förekom regelbundet större utbrott av mässling med 3–5 års mellanrum fram till början av 1980-talet. Man hade redan 1971 börjat med allmän vaccination av barn mot mässling men det visade sig att det dels var för få barn som blev vaccinerade, vaccinationstäckningen var för låg som man säger, och dels gav inte en enda dos tillräcklig bra skydd. Vad som då skedde var dels att man mer systematiskt genomförde det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och dels att man gav ett kombinerat vaccin, MPR-vaccin, i två doser. MPR står för Mässling, Påssjuka och Röda hund. Detta är ett mycket bra vaccin. De flesta som är födda i Sverige har i dag ett skydd mot mässling antingen genom att de själva haft sjukdomen eller genom att de sedan 1982 blivit vaccinerade inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinationstäckningen för den sistnämnda gruppen är mycket god.

Annons

Men det finns trots allt de som saknar immunitet. Antingen genom att de inte haft sjukdomen som barn eller att de av någon anledning inte tagit del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Vad beträffar det sistnämnda har det förkommit, och förekommer, att föräldrar låtit bli att vaccinera sina barn med MPR-vaccin under förevändning att vaccinet skulle kunna ge biverkningar med autism och svår tarmsjukdom. Man har då hänvisat till forskningsresultat vilka efter noggrann kontroll visat sig vara helt ogrundade. Tyvärr har detta inneburit att man på ett fåtal platser fått en lägre vaccinationstäckning och därmed risk för smittspridning av en potentiellt mycket allvarlig sjukdom. Man räknar med att man måste ha en vaccinationstäckning på 95% för att kunna undvika sjukdomen.

De utbrott man ändå haft i Sverige på senare år har kunnat kopplas till att någon blivit smittad utomlands och sedan överfört sjukdomen till personer utan immunitet i Sverige. I dag när många reser ut i världen med små barn är det viktigt att man tänker på att skydda dessa mot smitta. I Sverige ges inte MPR-vaccin förrän vid 18 månaders ålder. Om man planerar att resa ut med barn vilka är yngre än så måste man se till att de blir vaccinerade. Vaccinet kan ges redan från sex månaders ålder. Det räcker då med en dos men man måste sedan ge de två andra doserna som vanligt. Den tidiga extradosen ger skydd men ”räknas inte” i vaccinationsprogrammet för barnet.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons