Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Barnbarnen önskar sig så dyra presenter – jag har inte råd!

30 maj, 2023 
Jenny Åsenlund
äldre kvinna räknar mynt och ser förtvivlad ut
Britta är en fattig pensionär som älskar sina barnbarn. Hon vill kunna ge dem alla de dyra presenterna som de önskar sig, men ekonomin tillåter det inte. Hon vänder sig till coachen Jenny Åsenlund för råd – vad kan man ge i present till barn, som inte kostar så mycket, men som de verkligen uppskattar?
Annons

Fråga: Jag är tyvärr en fattig pensionär. Inte blir det bättre av att leva själv i ett stort hus med höga elräkningar. Jag är mormor till flera barnbarn och vill så gärna kunna ge dem fina saker när de fyller år, men min ekonomi tillåter inte det. På deras önskelistor är allt dyrt och avancerat som jag inte förstår mig på. De har föräldrar i karriären, så de har redan de mesta. De har det så gott ställt, att det blir svårt att tillföra något nytt. Kan du ge mig lite förslag på prisvärda presenter till barn. Tack. /Britta.

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Kärlek kostar ingenting”

Presenter i all ära, men tid att umgås är också en gåva. En upplevelse tillsammans med dina barnbarn vore en unik och utmärkt present. Många föräldrar i karriären kan ha svårt att få tiden att räcka till för sina barn. Som pensionär har du ju troligtvis istället tid som du generöst kan ge av.

Annons

Ni skulle kunna gå på museum och titta på utställningar. Eller ta er ut i naturen till en klätterställning eller en sevärd utflyktsplats. Åk med bussen på utflykt. Ibland kan barn som är vana vid att åka bil tycka att det blir ett äventyr att åka kollektivt. Gör en berättelse över er utflykt. Kanske det får vara ett hemligt utflyktsmål som de får gissa sig till med olika ledtrådar längst vägen?

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Du kan ha bakat hembakade bullar att ha med och stanna och fika på. Eller så kanske ni börjar dagen med att baka tillsammans? Du gör din unika grej som blir ett kärt unikt minne. Om ni är i naturen kan ni grilla bröd på pinne som scouter gör och grilla marshmallows till efterrätt. Barnen får själva leta bästa grillpinnarna. Brukar uppskattas av de allra flesta. Kanske de får lära sig att tända en brasa? Eller att dra med tändstål så det blir glöd? Det blir ett äventyr att få hänga med mormor. Kanske du vill berätta en historia från när du var barn framför brasan eller läsa högt ur en saga? Du kan skapa ett minne för livet med dina barnbarn som kanske i slutändan blir ett större minne än ett fysiskt paket.

Annons

Om du ändå vill köpa en fysiskt present är tips att söka på Blocket, Marketplace eller gå på loppis. Lego kan du köpa per kilo och få väldigt mycket för pengarna. Hitta oanvända ritböcker. Barn behöver nödvändigtvis inte ha nya saker för att de ska bli uppskattade. Hoppas jag lyckats inspirera dig att använda din fantasi och tro på att du har något fint sätt att ge dina älskade barnbarn. Det sägs att det behövs en hel by att uppfostra ett barn. Att du tillför ett annat sätt att ge presenter på är berikande för barnen. Kom ihåg, kärlek kostar ingenting så det kan du skämma bort barnbarnen med. Med värme, Jenny

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons