Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Bör jag vara orolig över mina blodvärden?

30 maj, 2024 
En kvinna som är orolig
Foto: TT
”Magda” är orolig över sina blodvärden och att hon ofta får blåmärken. Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så funkar olika blodgrupperBrand logo
Så funkar olika blodgrupper

Fråga: Jag skulle vilja fråga dig om trombocyter. Kollade på vårdkliniken och hade 125, vad ska man ha? Är det ett bra värde? Min läkare säger inget. Det är alltid en stjärna på provsvaret. Mitt blodvärde (Hb) är 126, är det för lågt?

Jag får ofta blåmärken på smalbenen och ögonlocken. Får ofta även en bula eller svullnad mellan ögonvrå, ögonlock och näsa. Det är också så att jag får rinnande ögon och ögat är rött i ögonvrån, kan det vara bulan som trycker?

Jag har varit hos ögondoktorn, men han vet ej något om det. ”Du får fråga på vårdkliniken”, sa han bara. Jag har hört efter även hos vårdkliniken, men de vet inte något om det.

/Magda

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Normalt värde för kvinnor"

Trombocyter, eller blodplättar som de också kallas, är en av tre blodkroppar som vårt blod består av. En vuxen människa har cirka fem liter blod, mängden varierar mellan individer och beror på vår kroppsstorlek. Ungefär hälften av blodet består av blodkroppar och resten av en vätska som kallas för blodplasma.

Annons

Hanna Brännlund

 • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
 • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Trombocytopeni, det vill säga lågt antal trombocyter, definieras av ett värde på under 150. Du skriver att ditt värde på trombocyter ligger på 125, vilket då är lite lågt, men mest sannolikt orsakar det dig inte några symtom eller risker. Det är vid värden mindre än 30 som symtom uppstår. Då kan man få stora och multipla blåmärken samt vara lättblödande från slemhinnor i munnen, näsa och tarm.

Du skriver att ditt blodvärde (Hb) är 126, vilket är ett normalvärde för kvinnor. Men det behöver också bedömas utifrån vad du har haft för blodvärde tidigare. Om det är så att du nyligen haft ett högre blodvärde på exempelvis 150, som nu minskat till 126, så kan det vara befogat att göra en utredning. Detsamma gäller ditt värde på trombocyter. Om det är så att ditt värde varit stabilt runt 125 i många år så är det inte oroväckande och sannolikt inget som behöver utredas.

Annons

Så i ditt fall tänker jag alltså inte att värdet på dina trombocyter eller blodvärdet är oroväckande, men det ska naturligtvis bedömas utifrån hur dina värden legat tidigare. Värdet på dina trombocyter på 125 är inget som orsakar blödningar eller blåmärken, så jag tycker inte att du ska vara orolig för det.

Trombocytopeni behöver ofta utredas. Det kan ha många olika orsaker. Antingen beror det på en minskad produktion av trombocyter i benmärgen eller på en ökad nedbrytning av trombocyter. En minskad produktion kan i sin tur bero på vissa virusinfektioner, B12-brist, kronisk alkoholism och även cancersjukdomar i benmärgen. En ökad nedbrytning av trombocyter ses ofta vid vissa autoimmuna sjukdomar och graviditet, men vanligast är vid en sjukdom som heter idiopatisk trombocytopen purpura (ITP).

Dina besvär som du beskriver med ögonen, att du har en svullnad intill näsroten mot ögat, misstänker jag inte har något samband med din lindriga trombocytopeni. En mer sannolik förklaring kan vara vätskeansamling runt ögat som ger ett kuddigt utseende. Orsaken till vätskeansamling kan exempelvis vara långvarig sömnbrist, hög alkoholkonsumtion, rökning, allergier eller njursvikt. Ibland är det även dysfunktionella tilltäppta tårkörtlar som ligger bakom, detta kan orsaka en inflammation runt ögat och ge besvär med rinnande ögon, skavkänsla och röda ögon, som du beskriver.

Annons

Så beroende på ditt mående och hälsa i övrigt så kanske man kan hitta förklaringen till svullnaden vid ögonen. Om du har besvär av detta så tycker jag att du ska boka en tid hos din vårdcentral för en bedömning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons