Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Mitt ansikte gör så ont – finns det någon hjälp att få?

03 nov, 2023 
Kvinna som håller sig för ansiktet, av smärta.
När Astrid vistas utomhus får hon blåsor i munnen som inte bara gör ont där – utan i hela ansiktet. Numera vågar hon knappt gå ut och hoppet håller sakta på att överge henne. Läkare Michael Seipel ger råd.
Annons

Fråga: Jag är en 73-årig kvinna som har en knepig åkomma sedan drygt tio år tillbaka. När jag har utsatt mig för luft och vind kommer det små gula blåsor i munnen, de gör så ont och värken i ansiktet sitter i flera dagar. Har aldrig hört om någon som lider av något liknande. Själv kallar jag det för ansiktsvärk. Har sökt på vårdcentralen vid många tillfällen och fått Alvedon och medel att skölja munnen med. Har också fått akupunktur i öronen men inget har hjälpt.

Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

För mig har det här blivit ett handikapp som påverkar hela mitt liv. Jag lever inomhus nästan jämt. Vågar aldrig ta en liten promenad, får ha färdtjänst när jag ska handla. Det här tar all energi från mig och jag vet inte hur jag ska orka leva vidare. Har flera gånger tänkt på att det vore bättre om jag avslutade mitt liv. Nu har jag två vuxna barn och sex fina barnbarn så jag vill ändå inte ta det steget.

Annons

Mina mediciner är Eliquis, blodtrycksmedicin och Saroten som jag fått nyligen. Av min läkare har jag fått rådet: ”Du får lära dig leva med det”. Det ger en så förlamande känsla att det inte finns någon hjälp. Tror du att det kanske finns något att göra ändå? Hoppet är ju det sista som överger en människa. /Astrid

Läkare Michael Seipel svarar: "En diagnos är en viktig början"

Det finns många frågor jag skulle vilja ställa till dig efter att ha läst ditt brev. Den första, och viktigaste, är om du berättat för någon, till exempel din husläkare, om dina allra mörkaste tankar, att avsluta ditt liv? Det är viktigt att du inte går ensam med de tankarna. På din vårdcentral ska det finnas möjlighet att få samtalsstöd.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Sedan undrar jag också vad man egentligen har gjort för att försöka komma fram till en diagnos? Har du träffat någon annan läkare än den du har på vårdcentralen?

Annons

Om jag själv mötte en patient med den typ av symtom som du beskriver så skulle jag vilja att både en ­neurologspecialist, en öron-näsa­-halsspecialist och kanske också en tandläkare med erfarenhet av ­ansiktssmärta hade tittat på dig och gjort sin bedömning. Det du beskriver är ju både en reaktion i munslemhinnan och en smärta vilken är utlöst från nerver som har att göra med känseln i ansiktet.

Du skriver i ditt brev att du nyligen fått Saroten. Det låter som ett vettigt beslut. Vem har ordinerat? Saroten är ett läkemedel vilket är avsett för behandling av depression men man använder det också mot smärta vilken är utlöst från nervsystemet, neuropatisk smärta eller nervsmärta som man säger på vardagsspråk. Gavs Saroten mot vad man bedömde var nervsmärta? Om detta nu inte fungerar så finns det andra alternativ att prova.

Det verkar inte som att du har en riktigt bra och förstående läkarkontakt i primärvården? Det är ju den läkaren som, med stöd av olika specialister, håller samman allt som sker kring din hälsa. Vill man inte ta det ansvaret måste du byta till en annan läkare.

Annons

Det är viktigt att, så långt det är möjligt, gå till botten med vad som kan orsaka dina besvär. Sedan får man försöka lindra symtomen på bästa sätt. En del får man kanske lära sig att leva med men man ska säkert ­kunna erbjuda bättre lindring. En diagnos är en viktig början.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons