Jag är överviktig – hur får jag tag i Ozempic?
Jag har varit överviktig så länge jag kan minnas, och verkligen testat allt. Just nu är jag 173 cm och väger 104 kg. Det känns som att oavsett hur jag gör så går jag väldigt långsamt ner ett tag för att sedan hamna på en slags platå och därefter gå upp allt igen.
Jag förstår inte vad jag gör för fel, många av mina vänner äter mer än vad jag gör. Kan man ha sämre ämnesomsättning än andra? Jag har också en kompis som fått Ozempic utskrivet för diabetes och bara rasat i vikt på köpet. Hur går jag tillväga för att få testa samma eller liknande preparat?
/Drita, 52 år.
Läkaren Christina Lundell svarar: Förståligt att du vill testa nya läkemedel
Du är trött på din övervikt. Ditt BMI motsvarar fetma och du har kämpat länge. Nu vill du prova de nya läkemedlen – liraglutid/semaglutid som säljs under varunamn som Saxenda, Ozempic, Wegovy – för att se vilken effekt de kan ge. Det är förståeligt.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
På grund av läkemedelsbrist och hur mycket pengar samhället är berett att satsa på läkemedel har TLV (Tandvårds och läkemedelsförmånsverket) bestämt att endast personer som har fetma och en diabetesdiagnos får köpa Ozempic med högkostnadsskydd.
Under vissa förutsättningar kan man få recept på de nya läkemedlen om man bekostar det själv. Man ska då ha genomfört livsstilsåtgärder utan effekt och ha ett BMI över 30 kg/m2 alternativt över 27 kg/m2 om man har samsjuklighet. Kostnaden är hög, cirka 2000–5000 kronor i månaden. Man ska kombinera läkemedlen med livsstilsåtgärder, för bästa möjliga effekt.
Men även den som vill betala kan ha svårt att få tag i recept.
Kan vara svårt att få Ozempic
En del regioner (till exempel Östergötland) avråder från förskrivning, en del läkare menar att de avstår från att förskriva av rättviseskäl. Uppföljningsbehovet runt behandlingen gör att det går åt stora vårdresurser, och då har man kanske svårt att ta hand om andra patienter.
Andra läkare och en del digitala vårdgivare skriver ut mer lättvindigt. Sammantaget är situationen både snårig och orättvis.
För personer med “enbart” ett högt BMI finns det ett äldre läkemedel på högkostnadsskyddet (Orlistat). Man kan även få remiss för operation, det utförs cirka 5000 fetmaoperationer per år i Sverige.
Så är läget just nu. Förhoppningsvis kommer det att hända mycket inom viktminskningsbehandlingen de kommande åren så att hjälpen blir mer rättvis.
LÄS OCKSÅ: Larm om allvarlig biverkning – Ozempic granskas
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock