Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Är det färre som tappar smak- och luktsinne efter covid?

19 dec, 2022 
I början av pandemin var det många som tappade smak- och luktsinne efter covid. Men nu hör man inte talas om det lika ofta – beror det på att det numera är färre som drabbas av just det? MåBra-läsaren Caroline, som just testat positivt för covid, ställer frågan till allmänläkaren Hanna Brännlund som reder ut.
Annons

Fråga: Jag har just testat positivt för corona. De första dagarna hade jag huvudvärk och min röst förvandlades så att jag lät som en äldre herre som rökt väldigt mycket i sina dar. Nu har hudvärken blivit riktigt hemsk och det känns som att jag sväljer knivblad.

Men det jag undrar över är det här med smak- och luktsinne, som jag verkligen inte vill tappa på grund av corona. Det känns som att det var många som tappade det när coronan härjade som värst, men nu hör man sällan om det. Beror det på att färre tappar just smak- och luktsinne numera och hur kan det i så fall bli så?Kan det ha ett samband med vaccinering? / "Caroline"

Se också: Årets influensasäsong riskerar att bli kraftig

Se hur årets influensasäsong blirBrand logo
Se hur årets influensasäsong blir

Doktor Hanna Brännlund svarar: "Kan drabba olika"

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Annons

De vanligaste symtomen vid akut infektion orsakad av covid-19 är precis de som du verkar ha drabbats av: feber, hosta, snuva, huvudvärk, halsont, muskel- och ledvärk, trötthet samt även förändrad smak och lukt.

Nedsatt luktförmåga kan ofta vara ett tidigt symtom. Ofta tar det 2–3 veckor innan lukt och smak kommer tillbaka och så många som 5 procent har bestående problem med luktsinnet ett halvår efter den akuta infektionen.

Förlorat lukt- och smaksinne blev tidigt ett kännetecken och symtom för covid-19. Man har dock sett att nyare varianter av covid-19, omikronvarianter, mer sällan ger lukt- och smakbortfall.

Viruset tar sig in i kroppen via ett specifikt protein som är vanligt i näsans slemhinnor. Man misstänker att viruset slår ut luktcellerna och dess stödceller i näsan. Man har också sett bevis för att viruset kan vandra upp till luktcentrum, som är den första stationen i hjärnan där doftintrycken sorteras. De skador som uppstår på luktcellerna i näsan är sannolikt mer kortvariga eftersom de nybildas varje månad. Eventuella skador på luktbulben i hjärnan kan bli mer långdragna.

Annons

I nuläget är luktträning den enda behandling som har bevisad effekt, och rekommendationen är att träningen ska börja så fort som möjligt efter att den akuta sjukdomen är utläkt. I läkningsprocessen kan en del drabbas av parosmi, att dofterna förvrängs. Teorin bakom detta är att det initialt blir en felkoppling när luktnerven återaktiveras och läker.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Annons