Är det farligt att ha låg kroppstemperatur?
Jag undrar om det kan vara farligt att ha låg kroppstemperatur? Jag har så länge jag kan minnas haft en temperatur på omkring 35 grader när jag mäter i örat medan närstående ofta legat kring 37. När jag är förkyld kan temperaturen ibland krypa uppåt till kanske 37 grader om jag har ont i kroppen och är slö.
Jag har hört att 38 grader räknas som feber. Innebär det att jag aldrig haft feber och/eller inte kan få det? Kan den lägre temperaturen ge några konsekvenser vid sjukdom – eller bara i allmänhet?
/Johanna

Läkaren Christina Lundell svarar:
Det är inte farligt att ha en lite lägre kroppstemperatur. Man brukar dra gränsen för hypotermi, låg kroppstemperatur, vid 35 grader Celsius. Det är ovanligt att ha en kroppstemperatur under den nivån. Örontemperaturen varierar hos de flesta mellan 35,76 och 37,52 grader, enligt en översiktsstudie från 2019.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Ibland kan en låg temperatur bero på bakomliggande sjukdom, till exempel att sköldkörteln inte fungerar som den ska. Men då får man andra symtom också. Energibrist, att man är magerlagd och förlorar mycket värme eller är stillasittande, kan göra att temperaturen ligger något lägre. Under natten sjunker kroppstemperaturen. Äldre personer har en något lägre kroppstemperatur, skillnaden var 0,23 grader mellan personer över 60 år jämfört med yngre, enligt studien ovan.
Å andra sidan, om man mäter sin kroppstemperatur efter en hård fysisk ansträngning är den lite högre utan att det är farligt. Som kvinna varierar kroppstemperaturen över menscykeln, upp till 0,5 grader, och det är även normalt att bli 0,5 grader varmare under dagen än på morgonen.
Det är vanligt att personer som söker vård uppger sig vara “låg-tempare” och det har i praktiken inte några medicinska konsekvenser hos unga personer.
Du verkar ha ett normalt immunsystem, du känner av att du har en virusinfektion på ett helt adekvat sätt och din kropp läker ut den.
Med största sannolikhet kan du få feber. Om man får en allvarlig infektion brukar temperaturen sticka i väg, men också där finns det stora variationer mellan våra immunsvar. En del reagerar med 41 grader medan andra knappt kommer över 38-graders-strecket. Det är inte så att de med en svagare temperaturstegring läker infektionen sämre. Hos äldre kan vi i vården inte alltid lita på att en allvarlig infektion ger feber, så där är vi extra vaksamma.
Det finns ingen anledning att känna oro över din kroppstemperatur.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock