Annons

Annons

Forskare: Vi äter oss till sämre minne

Vuxna personer som sätter i sig för mycket mat riskerar att få problem med minnesförmågan. Det visar ny forskning presenterad vid American Academy of Neurology.

 

Ha koll på kaloriintaget, det kan ge hälsovinster livet ut!

I en nyligen genomförd studie, som inkluderade över 1 200 personer i åldrarna 70 till 89 år, kunde forskarna se ett tydligt samband mellan ett högt kaloriintag och störningar i hjärnans kognitiva funktioner.

Annons

Ju fler kalorier vi äter, desto högre blir risken att drabbas av MCI, lindrig kognitiv störning, längre fram i livet. MCI kan ses som ett förstadie till demens, där den drabbade upplever en gradvis försämring av bland annat minnet.

Gilla MåBra på Facebook

Fetma har sedan tidigare kunnat sammankopplas med demenssjukdomar som alzheimer och många amerikanska läkare menar att kalorirestriktioner kan vara ett effektivt sätt att minska risken för att drabbas.

En av förespråkarna är David Loewenstein, professor i psykiatri och beteendevetenskap, som menar att ekvationen är enkel. Hans råd är att byta ut mat med tomma kalorier, främst onödiga kolhydrater, och fylla på med livsmedel med högt näringsinnehåll.

Hans tes får stöd av svenska studier från Uppsala universitet. Där har dietisten Erika Olssons långtidsstudie om visat att så kallad medelhavsmat, en diet med mycket fisk, grönsaker, bönor, frukt och fullkorn, ger ett bra skydd mot demens.

– För att stå till i vikt ligger normalbehovet för kvinnor mellan 1 800 och 2 400 kcal per dag, där faktorer som ålder, motionsvanor och längd spelar in. För att minska i vikt bör man dra ner på kaloriintaget med 500 kcal per dag, vilket borde resultera i en sund viktminskning om cirka 0,5 kilo per vecka, förklarar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

– Att skippa den mat som ger tomma kalorier, till exempel chips, kakor, läsk, godis och tårta, gör att du kommer en bra bit på väg, tillägger hon.

Håll koll på maten med hjälp av vår populära kaloritabell. Den hittar du här!

Källor: Demenscentrum.se, Health.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…