Annons

Annons

Forskare: Du blir smart av rätt mat!

Talesättet ”man är vad man äter” får stöd från forskare vid Örebro Universitet. En ny svensk studie har funnit ett samband mellan mat och studieresultat. Här är maten som gör dig smartare!

Mat rik på folat, som frukt och grönt, har en stor inverkan på studieresultaten.

Ungdomar som äter folat-rik kost lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie publicerad i tidskriften Pediatrics.

Annons

–  Det här betyder att maten och måltidskulturen i skolan kan spela en lika viktig roll för resultatet som de olika organisations- och driftsformer som skoldebatten oftast fokuserar på.

Gilla MåBra på Facebook

Det säger forskningsledaren Torbjörn Nilsson, som är professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

Forskarna jämförde intaget av folat och skolbetyg hos 386 svenska 15-åringar. Sambandet mellan ett högt intag av folat och höga betyg var tydligt även efter att man tagit hänsyn till faktorer som social och ekonomisk bakgrund.

Folat är den naturliga motsvarigheten till folsyra. Mest folat finns i grönsaker, frukt, bär, juice och fullkornsbröd. Även lever och bönor är bra folatkällor.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…