Annons

Annons

Förälskelsens baksidor – experten förklarar

En passionerad förälskelse kan vända livet på både bra och dåliga sätt. MåBra:s KBT-terapeut berättar vad passionen gör med det logiska tänkandet.

"Det logiska tänkandet försvinner när man är förälskad", säger MåBra-psykologen.

Som utomstående kan det vara svårt att förstå hur någon kan offra allt för en förälskelse. Men upplever man en enormt stark passion så kan det göra att man inte längre kan tänka klart, menar Kerstin Hellström, KBT-terapeut och MåBra:s expert.

Annons

– När man är förälskad försvinner mycket av det logiska tänkandet. Och har man inte förmåga att bromsa upp och tänka igenom vilka konsekvenser ens handlande kan få på längre sikt är det lätt att förblindas av alla omvälvande kärlekskänslor.

Gilla MåBra på Facebook

En del kvinnor kan också uppleva en stark identitet i att ta hand om andra, och då kan det vara ännu svårare att se klart när man träffar en man som triggar i gång moderskänslorna.

– Man vill hjälpa, eller rädda mannen från hans problem. Tänk på alla kvinnor som blir förälskade i svårt kriminellt belastade män som sitter i fängelse. Det är en modersinstinkt som i vissa fall kan vara ännu starkare än den man känner för sina barn.

Hur kan man förebygga ett sådant destruktivt handlande?

– Att drabbas så totalt av kärleken att man är beredd att offra allt beror oftast på att man inte är nöjd med sin livssituation, och att man känner sig som ett offer för hur det blivit. Ställ dig frågan: ”Om jag får fem år till att leva, hur vill jag då att mitt liv ser ut?” Blir svaret ”precis som nu”, då är ju allt bra. Annars behöver du tänka igenom vad du vill ha mer av i ditt liv och se till att det blir så.

49-åriga sexbarnsmamman Annelie Borg vet av egen erfarenhet vad en passionerad kärleksaffär kan leda till. För MåBra berättar hon hur en flirt med grannen ledde till svårt drogmissbruk och förlorad vårdnad om barnen.

Läs hela intervjun här!

 

AV: Kristina Rosenberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…