QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Vett & etikett-poddaren: Så har corona förändrat våra beteenden

23 apr, 2021 
hanna mellin och tove norström har podden är din pappa singel?
Hur har egentligen corona förändrat våra beteenden? Har vi blivit artigare och mer tacksamma? Eller tvärt om? Vi frågade Hanna Mellin, som tillsammans med Tove Norström har vett- och etikett-podden Är din pappa singel?
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Att coronapandemin har förändrat, och kommer att förändra, våra beteenden är nog de flesta överens om. Men frågan hur? Kommer vi kanske att bli mer artiga och tacksamma? Och hur kommer det i så fall yttra sig?

Vi behöver vara mer noga med hur vi uttrycker oss

– Man måste nog vara mycket mer noga i skrift nu. Förut när man skulle ge feedback så kunde man svara något som bara ”okej”. Det är så futtigt nu när man inte ses och får annat mänskligt gensvar också, säger Hanna Mellin, som tillsammans med Tove Norström har vett och etikett-podden Är din pappa singel?

Hanna Mellin och Tove Norström har podden Är din pappa singel?
Hanna Mellin har med Tove Norström vett och etikett- samt humorpodden Är din pappa singel?

I podden tar de upp vardagssituationer där stämningen kan bli konstig – och ger sin egen syn på vad vett och etikett kan vara och hur man kan hantera olika situationer. (De har inte korrekta svar efter konstens alla etikettregler. Det handlar mer om vanligt vett.)

Annons

– Man ska alltså inte vara så kortfattad så det kan uppfattas som snålt. Varför ska man egentligen snåla? Skriv tack för ett trevligt samtal och ös på, det finns ingen hejd på hur mycket man kan vara extra trevlig, fortsätter Hanna.

Några saker kommer vi troligtvis uppskatta mer och vara mer rädda om när vi kommer att kunna börja leva mer som vanligt igen. En sådan sak tror Hanna är vänner.

Kanske är det dags att börja kompensera några vänner?

– Vi är ju svältfödda på att träffa vänner. Det är ju egentligen den enda relationen i livet där ingen kräver något av en, utan bara vill vara med en för ens personlighet. En vän är marmeladen på livets toast – det tror jag man har insett under den här tiden.

Kanske har man inte hunnit med att ha kontakt med alla vänner över telefon eller digitalt under pandemin.

– Då får man börja fundera ”vilka skulle jag vilja kompensera för att man inte har varit här på sista tiden”, och hur kan jag göra. Eller så passar man på att rensa lite i "kompis-garderoben", säger Hanna.

Kvinna visar sina vänner kärlek via sms
Har du visat dina vänner hur mycket du tycker om dem på sista tiden?

Hur kommer vi egentligen att hälsa framöver?

Något som har diskuterats flitigt sedan coronapandemin startade är det här med hur man hälsar. Kommer vi någonsin gå tillbaka till att ta i hand igen, och finns det någon vits med det?

Annons

– Vi har ju valt att hälsa så av en anledning. Men jag tror att kommunikation är viktigt här, att man inte tar för givet att alla vill hälsa så. Man kan väl helt enkelt fråga hur man vill hälsa? Det kommer vara ovant i början men att prata är nyckeln till att det inte ska bli konstigt.

Man får helt enkelt ge lite olika alternativ, ha en hälsningsmeny, menar Hanna.

– Det är ju tokigt, men man får ju komma ihåg att det finns ingen motsvarighet till coronapandemin i vår livstid. Det är ju en konstig situation och det får väl vara lite konstigt då.

Vänner coronahälsar med fötterna
Hur kommer vi att hälsa på varandra framöver? En del väljer kanske fortfarande så här.

Det kommer ta tid att vänja oss vid varandra igen

Det kommer förmodligen också ta ett tag för oss att vänja oss vid att ha andra människor omkring oss och nära inpå oss igen.

Annons

– Jag tror att det gick ganska fort för oss att bli rädda för varandra, och det kommer säkert att sitta kvar ett tag. Om någon kommer för nära, eller hostar på bussen. Vi får vara beredda på att ge det lite tid och vänja oss lite i taget.

Men det är förstås inte bara corona som har förändrat hur vi beter oss, när det gäller att ha vanligt vett och vara artig så verkar det faktiskt ha varit bättre förr om man funderar på det.

Kanske var det bättre förr?

– Tänk vad härligt det verkade vara på den tiden när folk reste sig på bussen för att lämna plats för gravida kvinnor eller äldre, säger Hanna, som menar att det var länge sedan något sådant hände.

Hon meddelar också att man kan testa att stirra ut folk som borde förstå att de borde resa sig, men att det tyvärr inte kommer att ge resultat. Så det är mest slöseri med tid.

– Eller tänk på den tiden när det var trevligt att cykla, när folk inte cyklade på varandra, säger hon.

Alltså innan cykelboomen tog över helt och det blev trångt på cykelbanorna i storstäderna.

– Det var så trevligt – make vett och etikett great igen!

Foto: TT/Privat

Annons