Danskarna är bland de lyckligaste i världen – här är hemligheten

lyckliga tjejer
Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lycklig
0:56

Efter reklamen: Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lycklig

(0:56)

Slå på ljud

Vårt grannland i väst rankas ofta bland världens absolut lyckligaste länder. Därför är det inte konstigt att resten av världen vill ta del av hemligheten. Självklart är det till största del samhällsstrukturella faktorer och hälsoförhållanden som placerar landet i topp, såsom BNP, socialt skyddsnät, förväntad frisk livslängd och frihet.

Helen Russell är expert på global lycka och författare till boken The Year of Living Danishly och The Atlas of Happiness.

Därför är danskarna lyckligare än oss

Hon menar att en av anledningarna är att danska barn fostras i tillit och växer upp med en syn på att världen i grunden är en god plats. Tillit är också något man själv kan arbeta med och lättare påverka, till skillnad från exempelvis styrelseskicket.

Oväntade vanor lyckliga personer ofta har gemensamt

Har du en övergripande tillit och positiv syn på omvärlden känner du dig tryggare, vilket minskar onödig stress. Att leva med en grundläggande tillit till varandra får också folk att bete sig bättre, vilket gör det till en självuppfyllande profetia.

Forskning stöder vikten av tillit

När Helen Russell flyttade från Storbritannien till Danmark lade hon genast märke till att danskarna verkade lyckligare och mer tillfreds med livet. Men Russells erfarenhet och teori har gott om stöd i forskning.

Danmark är ett av världens minst korrupta land och "tillit" finns till och med listat som en av de tre kulturella hörnstenarna på landets officiella hemsida, denmark.dk. Forskaren Gert Tinggaard Svendsen menar att en fjärdedel av Danmarks välstånd kan kopplas till danskarnas höga tillit.

Anders Hansen – 8 sätt att ta kontrollen över ditt eget välmående

Danskarna betalar hög skatt och eftersom samhällets skyddsnät är välfungerande i det stora hela känner man sig generellt trygg i landet. 2019 utfördes en undersökning där forskarna tappade plånböcker i olika städer runt om i världen, både med och utan pengar i. Danskarna lämnade in plånböckerna till polisen i 80 procent av fallen. Andra länder hade en inlämningsratio på så lågt som 10 procent.

Svenskarna då? I FN:s årliga World Happiness Report från 2021 hamnade svenskarna på sjätte plats. Danskarna hamnade på tredje plats, bakom Island. Finnarna tog hem segern för fjärde året i rad. Nästa gång får vi undersöka deras hemlighet.

Foto: TT

Inspirerat av: Well+Good

Utvald läsning