QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Studie: Musikgenren som håller mygg (och kanske alla över 25) borta

27 maj, 2022 
myggor och kvinna som håller för öronen
Ett internationellt forskarteam utsatte en tank med myggor för en viss musik, något som verkade göra myggen långsammare och mindre benäga att suga blod. Ett tips att ta med in i sommaren!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Surrande mygg och kliande myggbett är några mindre uppskattade tecken på att sommaren är här. Därför finns en enorm marknad med produkter som har tagits fram för att skydda människan från det blodsugande djuret. Nu visar dock en ministudie utförd av forskare från Malaysia, Caymanöarna och Japan att musik kan verka som ett alternativ till olika myggbekämpningsmedel. Och inte vilken musik som helst.

Myggan - 5 tips att slippa sommarplåganBrand logo
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

Intensiv elektronisk musik kan verka mot mygg

Det är inte bara mormor och morfar (eller kanske de flesta över typ 25) man skrämmer bort med elektronisk dunka dunka-musik. Även myggarten Aedes aegypti (en art som sprider dengue feber, Zika-viruset och gula febern), visar den vetenskapliga studien, publicerad i tidsskriften Acta Tropica.

Annons

För att vara mer exakt så är det låten Scary Monster and Nice Sprites av DJ:n Skrillex som går under musikgenrén "dubstep", som myggen dokumenterat hatar. En låt forskargruppen valt för sin oerhörda ljudstyrka och tonhöjd. Sätt på den på Spotify så kommer du att förstå!

Kan vara ett alternativ till kemiska insekticider

En tank med myggor utsattes för låten, medan en annan tank förblev stående i tystnad. Vid mätningar dokumenteras tanken som utsattes för den intensiva låten minska både i parningshastighet och blodmatande aktivitet.

– Den elektroniska musiken fungerade både som en antimyggangreppsfaktor och som ett parningsstörande medel. Honor som underhölls med musik attackerade värdar mycket senare än jämnåriga som inte utsatts för musik, skriver en av forskarna i studien och fortsätter:

– Eftersom musik älskas av många människor kan utvecklingen av musikbaserade antimyggkontrollåtgärder representera ett tilltalande alternativ till strategier som involverar användningen av skadliga kemiska insekticider.

Annons

Men det är ännu för tidigt att säga något definitivt. Idag finns en del produkter som utlovar att de med ultraljud som skrämma bort mygg, vilka inte sällan kritiseras för att inte fungera något vidare. Andra studier har också kunnat visa att vissa ljudvågor lockar till sig mygg, snarare än tvärtom.

8 andra sätt att motverka och bekämpa mygg

Vill du inte lyssna på dubstep för att bli av med blodsugarna? Testa följande huskurer och bekämpningsmetoder i stället:

1. Gör rökelse av kaffesump

Lägg din torra kaffesump i en folieform och tänd eld! Ett väldigt bra naturligt skydd mot både mygg och andra insekter som getingar och bin till exempel. Andra former av rök har också visat sig effektiv mot mygg.

2. Ät B-vitamin

Finns i till exempel kött, baljväxter, sojabönor och råris. Myggen kommer inte att bita dig eftersom de inte tycker om den lukt som du utsöndrar när du äter B-vitamin.

3. Håll dig nykter

Myggen gillar kroppsvärme och när du dricker alkohol stiger din kroppstemperatur lite. Alkohol ska även få kroppen att utsöndra mer koldioxid som myggen gillar.

Annons

4. Klipp gräsmattan

Håll gräset kort, och tomten ren från snår och buskage där myggen kan leva och frodas.

5. Klä dig ljust och heltäckande

Luftiga och heltäckande, ljusa, kläder är det bästa skydd mot mygg då de tenderar att dras mot mörkare färger. Tajt åtsittande kläder gör det också enklare för dem att suga blod. En ny studie pekar också mot att färgen röd attraherar mygg värst.

6. Sätt upp myggnät i fönsteröppningar

Vädra utan att behöva släppa in halva naturen i stugan!

7. Töm stående vattenkärl

Myggen behöver stående vatten där de kan yngla av sig. Töm ut allt stående vatten som kanske finns i hängrännor, fågelbad, gamla krukor och skottkärran.

8. Använd olika former myggmedel

Idag finns en uppsjö med produkter på marknaden som hjälper till att hålla myggen borta. Myggspray, myggkläder, rökelser eller varför inte en redig myggfångare?

Källa: IFL Science, MåBra, Prevention.
Foto: TT

Annons